A felvidéki magyar kultúra – az interneten

Az elmúlt 10 évben a rendszer azon dolgozott, hogy
elpusztítsa nehezen felépített intézményrendszerünket.
Ezt elnézni nem ostobaság, hanem bűn.

A felvidéki magyar kultúra rendszerbe olyan ellenőrzési folyamatot kell beépíteni, ami figyeli az egyes események, vagy célok kivitelezését és értékeli a szervezők aktivitását is a rendezvény, vagy cél népszerűsítésére.

 

A felvidéki magyar kultúra internetes része

 ujszo
Hírportálok

Nagy általánosságban feloszthatók országos, regionális és tematikus portálokra

Az országos hírportálok alapvetően azok, amelyek foglalkoznak az egész dél-szlovákiai régióval. Regionális hírportálok alapvetően azok, amelyek főleg egy adott járás, vagy megye híranyagát dolgozzák fel. A tematikus  hírportálok egy-egy speciális témával foglalkoznak, lehet az zene, kultúra, sport…

 

A pályázatok elbírálásakor a KKA-nak figyelembe kéne venni, hogy az adott portál mióta van a piacon, milyen látogatottsággal rendelkezik és mennyi saját tartalom előállítására képes naponta. Vegyék figyelembe a saját audio-vizuális tartalmat előállító portálok írott sajtótól nagyobb előállítási költségeit is.

 

Tematikus megoszlás:
A felosztás lehet véleményformáló sajtó, kulturális sajtó, társadalomtudományi sajtó, videóportálok, online bulvárlapok, életmód magazinok, szakmagazinok,

televizio.sk; komaromonline.sk; felvidek.ma;  hirek.sk; gomorilap.sk; rozsnyovidek.sk; trafik.sk; amikassa.sk; korkep.sk; jogazda.com

 

Online véleményformáló sajtó:

– a szlovfelvidekákiai magyar olvasók szempontjából fontos híranyagokat, riportokat, interjúkat, véleménycikkeket tartalmazó online sajtótermékek. Ebbe a kategóriába az tartozhat, aki min. 5 éve folyamatosan megszakítás nélkül működik, stabil szerkesztőséggel dolgozik (főszerkesztő, szerkesztők, tudósítók). 

ujszo.com; parameter.sk; bumm.sk

 

Online irodalmi lapok

Kapjon támogatást MINDEN kultúrával foglalkozó weboldal működtetési költségre (pl. havi 50 – 150 euróval számolva max. 1800 euró), amely bizonyíthatóan min. 1 éve működik megszakítás nélkül úgy, hogy rendszeresen frissül a tartalma. Az irodalmi lapok esetében a KKA mérje fel, mekkora keret fordítható rájuk összesen, mekkora a reális támogatási igény, milyenek a szakmai és a közösségi elvárások, fenntartási és fejlesztési szükségletek, s ezek alapján ossza szét a keretösszeget a releváns lapok között. Tartalom előállítására – amit a működési költségen felül pályáznának – azok pályázhassanak, akik teljesítik azt a feltételt, hogy aktívan, legalább hetente többször frissítik a weboldalt – pl. min. heti 4-5 db. írás/bejegyzés.

irodalmiszemle.sk; dunszt.sk; szorosko.eu

 

A felvidéki magyar kultúra intezetOnline társadalomtudományi és oktatásüggyel foglalkozó weboldalak

– kapjanak működési támogatást a  kisebbségkutatással (történelem, szociológia, etnológia stb.), valamint oktatással foglalkozó weboldalak 

– tartalom előállítására azok pályázhatnak, akik teljesítik azt a feltételt, hogy aktívan frissítik az oldalukat – min. heti 1 db. írás jelenik meg rajtuk.

magyariskola.sk; pozsonyikifli.sk; ethnodanubia.eu; katedra.sk; kozbeszed.sk

 

Online bulvárlapok, életmód magazinok, szakmagazinok

– Havi átlag (fél éves viszonylatban) min. x000 egyedi látogatóval kell rendelkeznie (az adatok méréséhez elég a Google Analytics)

– min. 2 éves működési időszakot fel kell mutatni

– aktívan frissíti a weboldalat – naponta (saját tartalom)

– kizárólaA felvidéki magyar kultúra adattárg SAJÁT tartalom előállítására pályázhat.

ujno.sk; atempo.sk; dinamitportal.sk; baratno.com

 

Online adatbázisok, könyvtár jellegű weboldalak

Ide tartoznának azok az internetes portálok, ahol jelentős adatmennyiséggel ellátott nem egyszerű felsorolásos adatbázis működik. Ilyen lehet a Szlovákiai Magyar Adatbank, a Médiaspájz, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet adattárai, a Szlovákiai Magyar Audiovizuális Adattár, de ide sorolható az Ortvay Adatbázis is.

adattar.eu; szintar.sk; adatbank.sk; intezet.sk; galerialimes.sk; szlomasport.sk; torvenytar.sk

 

STARTup projektek

 

A felvidéki magyar kultúraÚj weboldal esetén csak a már létező/működő weboldalak részesüljenek támogatásban (tehát élő projektek, ahol látszik, hogy a kiadónak mi a szándéka, milyen témával akar foglalkozni. A tartalom előálítására kapjon támogatást. Az elbírálás során le lehessen ellenőrizni az adott oldalt. 

 

A felvidéki magyar kultúra kisebbségi pályázati rendszerébe olyan ellenőrzési folyamatot kell beépíteni, ami figyeli az egyes események, vagy célok kivitelezését és értékeli a szervezők aktivitását is a rendezvény, vagy cél népszerűsítésére.

A felsorolás, rendszer nem teljes, fokozatosan javítgatásra kerül.

 

Cikkek: 
KKA lista
Kisebbségi Kulturális Alap 2017 – zanzásítvaA felvidéki magyar kultúra televizio

Ki mennyiből gazdálkodhatott – 2016-ban

Ki mennyiből gazdálkodhatott – 2015-ben

Ki foglalkozik kultúrával?

A kulturális támogatási rendszer 2014-ben

Hogyan osztható fel a kulturális élet?

A kulturális támogatások elosztásáról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás