Kézfertőtlenítő házilag – a WHO útmutatója alapján

Kézfertőtlenítő házilagAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos útmutatót készített a kézfertőtlenítő házilagos elkészítéséhez, de ezt a megoldást csak azoknak ajánlják, akiknél nem áll rendelkezésre tiszta víz. Ilyen esetben hasznos lehet a házilag elkészíthető kézfertőtlenítőszer. Azonban nagyon kell vigyázni: ha helytelenül készítjük el, káros is lehet.
A WHO hivatalos ajánlásában is olvasható, az Ethanollal készült recept kb. 80%-os alkoholtartalmú lesz, míg az Isopropyllal készült 75%-os. Minél magasabb az alkoholtartalma a készítményeknek, annál inkább szárítják a kezet.

koronavírus elleni védekezés legjobb módja a jó öreg víz-szappan kombináció.

Ahogy azt fentebb is írtuk, a legjobb a szappanos-langyos vizes kézmosás, kézfertőtlenítőre akkor van szükség, ha nem tartózkodunk otthon, és nem tudunk az utcán, egyéb helyen kezet mosni. A boltokban vásárolt kézfertőtlenítőkben gyakran vannak bőrpuhítók is, hogy ellensúlyozzák az alkoholt. Ha nem szerepel ilyen a házi receptben, akkor megkockáztathatjuk, hogy sérülést okozhatunk a kezünkön.
 

1 liter kézfertőtlenítő házilag:

 

1. recept:
 
vagy
 
2. recept:
  • Isopropyl alcohol 99.8%-os, 751,5 ml
  • Hydrogénperoxid 3%-os, 41,7 ml
  • Glycerol (glicerin) 98%-os, 14,5 ml
  • desztillált víz vagy visszahűtött forralt csapvíz, 192,3 ml

 

 

Az ALPA francovka 60%-os
Az ALPA francovka 60%-os
LESANA
ALPA francovka LESANA 70%

A többi alapanyag már rajtunk múlik, szóval tetszés szerint variálhatjuk akár antibakteriális hatású illóolajokkal, mint például teafaolajjal, eukaliptusszal, fahéjjal, vagy citrommal. Ezekből három deciliterbe nagyjából 20-30 cseppet tehetünk. Az így kapott szer már hatásos, amit végül egy fújós flakonba téve kedvünkre használhatunk. 

 

 

 

Ezeknek a folyadékoknak az alapja, vagy ha jobban tetszik, a fő hatóanyaga az alkohol, ami baktérium-, vírus- és gombaölő hatással rendelkezik. Ezt bármelyik gyógyszertárban beszerzhető, csupán csak arra kell figyelni, hogy a végeredmény legalább 70%-os töménységű legyen.

 

A házilag készített tisztítószert is elzárva kell tartani a gyermekek elől!

 

 

Hozzászólások

hozzászólás