Hogyan osztható fel a kulturális élet?

Kultúra, kulturális

Kultúra felosztása:  teremtő / fogyasztói, non profit / kereskedelmi célú

 

> A kultúra teremtő kategória:
                a könyvkiadás, a kutatás, oktatás, tanfolyamszervezés

> Fogyasztói kategória:
                gyermeklapkiadás, fesztiválok, színházi előadások, az előadóművészetek, hírlapok, hírportálok

 

> Non profit kategória:
               
versenyek, kutatás, ingyenes tanfolyamok, dokumentálás, kulturális fesztiválok

> Kommersz kategória:  
                könyv- és lapkiadás, színház, előadóművészetek, hírportálok, profitorientált fesztiválok

 

Könyvkiadás:  

A könyvkiadás támogatását értelmes határok között tartani, értelmetlen félmilliós piacra  száz kis példányszámú könyvet  megjelentetni évente. Szakmai bírálóbizottság felállításával biztosítani azt, hogy a szépirodalom kategóriába azok a művek kerüljenek, amelyek ezt megérdemlik. A könyvkiadók a pályázaton elnyert könyvekre annyi támogatást kapjanak, amennyibe belefér a honorárium, szerkesztés és szervezés  valamint a köteles- és tiszteletpéldányok száma. Ezen felül teljes árú támogatást kapjanak 50-100-150 könyv előállítására amiket automatikusan a hazai könyvtáraknak juttatnának el. A kereskedelmi forgalomba kerülő készlet nagysága és előállítása a kiadó ügye.

Lapkiadás:

A kulturális tartalom az újságokban, internetes oldalakon nem számít hozzáadott értéknek, azért jelenik meg, mert az olvasót, vásárlót érdekli. A támogatások ennek függvényében nem relevánsak. A rendszert úgy kell megváltoztatni, hogy a sajtót érdekelté tegyük a kultúra és a kulturális események propagálásában. A sajtónak juttatott direkt támogatás helyett a kulturális intézmények, rendezvények fesztiválok, kiadók kapjanak támogatást a kulturális termékek propagálására. Így a sajtóhoz a támogatás olyan közvetett úton jut el ami jobban megfelel a kultúrát előállító szervezeteknek és hatékonyabban oszlik el az egyes sajtótermékek között. A regionális sajtó is bekerül a körforgásba, mert a szervezők saját belátásuk szerint propagálják az országos vagy /és regionális sajtóban a rendezvényeket.

Rendezvények:

Azok a különféle fesztiválok, falunapok amik nem célirányosan a kultúra támogatására bemutatására vannak felépítve kommersz kategóriában fussanak, mivel  a meghívott művészek, együttesek nem jótékonykodni érkeznek az ilyen helyekre, hanem a rendezvény látogatottságát, bevételét hivatottak növelni.

Tánc és népművészeti együttesek, amatőr színjátszás:

Kapjanak pályázati támogatást arra, hogy részt vehessenek az őket érintő tanfolyamokon, betanulhassák a színpadi repertoárjukat és arra, hogy eljussanak az őket érintő országos rendezvényekre.

Hozzászólások

hozzászólás