A Kerekasztal tevékenységének értékeléséről

 „A Kerekasztal az utóbbi időszakban eredményesebben működött szakmai szervezetként, mint társadalmi-mozgósító erőként, és ez mindenképpen kihívást jelent a szervezet számára a jövőre nézve.”

A Kerekasztal 2017-ben

Mivel az idén a Kerekasztal konferenciáját nem követte túlzott sajtóérdeklődés, az alábbiakban megpróbálok a szóvivő beszámolójához a saját szemszögemből hozzászólni, ha már maga a konferencia úgy volt felépítve, hogy a tagszervezeteknek még véletlenül se legyen esélyük hozzászólni a szóvivő által előadott éves összefoglalóhoz. Nem újdonság ez, nem túl gyakran esik meg, hogy erre alkalom lenne, pedig a tavalyi konferencián ez is téma volt. A Kerekasztal ugyanis évente egyszer szokott konferenciát szervezni, ahol a tagszervezetek megújíthatják tagságukat. Az a szervezet, amely már nem kíván bekapcsolódni a Kerekasztal munkájába, a következő évben egyszerűen nem regisztrálja magát.

A 2016-os konferencián elhangzott ígéretek és vállalások a honlap aktualizálásáról és a tagszervezetek tájékoztatásának szükségszerűségéről nagyjából ugyanazok voltak, mint az idei konferencián.

Amit a tavalyi záródukumentumból nem tartott be a Kerekasztal, azt szerintem idén, vagy a jövőben sincs sok esély, hogy betartsa. Nem mellesleg, a 2007-ben alapított és 2011-óta a Kerekasztal által gondozott és adományozott Civil Társadalom Fejlesztéséért Díját idén nemes egyszerűséggel vagy elfelejtették átadni, vagy már nincs kinek, és Tóth Karcsi volt az utolsó díjazott, aki fejlesztette a civil társadalmat…

 

 

A folytonosság érdekében pár sor a tavalyi közleményből:

„A konferencia utolsó beszélgetőblokkja során kiderült, hogy ugyan érezhető az igény a kiútkeresésre és az aktívabb fellépésre, de a civil szektor lelkesedése csappan, a működőképes megoldások megtalálására viszont fokozott igény van.  A Kerekasztal ennek kapcsán tudatosítja saját felelősségét, a későbbiekben aktívabb és érthetőbb szerepet kíván vállalni. Decemberre egy konkrét, a szerveződés működésének minden területét szabályozó cselekvési terv készül el, hogy a legfontosabb felmerülő problémákra – többek közt az önszerveződés, hálózatosodás, jogi tevékenység – világos, a nyilvánosság számára is értelmezhető válaszokat tudjon adni. “

Nem biztos, hogy mondatról mondatra fogom elemezni az egész beszámolót, de a lényeg benne lesz.

 

Bevezető

Az általános üdvözlés és bevezetés után Tokár Géza – „nem szeretném túlságosan hosszan ragozni a szót vagy túlságosan hosszan beszélni külső körülményekről” – a Kerekasztal tevékenységét foglalta össze. Elmondta, hogy a külső történések alapjaiban határozták meg, hogy hol tartunk közösségileg… A szlovák belpolitikai környezet, az instabilan stabil, és nagyon sok dolog hat a közbeszédre… „akár a Brexitre, akár Trumpra, akár a szélsőségesek témájának az előretörésére, akár a migránskérdésre, és ez azért nagyon fájó szerintem a szlovákiai magyar közösség szempontjából”, helyi közösségek, miközben releváns, de a „hagyományos magyar érdekképviselettel összefüggő témák” nem túlságosan folyik az oldásuk…

Ami kívül állt a Kerekasztalon… pár komoly esemény a vasutakon megjelent kétnyelvű táblák, a kisebbségi kormánybiztos elkezdte a kétnyelvűséget „ez a hivatal sokkal inkább próbálja betölteni a saját limitjei között a küldetését” … KKA… érdemi fejlemény…. blablabla…

 

Ami tavalyról ránk maradt

Az 5. perc környékén jön elő a tavalyi zárónyilatkozat, vagy annak vállalásai. Szolgáltatások nyújtása, szakértők…, válaszok. „És végül és egyáltalán nem utolsó sorban, ami a Kerekasztalnak a feladata, az ugye a közösségi témában való megnyilvánulásokat érinti.”… vezető szerep… Vállalkozói kétnyelvűség… kérvényminták.. Hol? Semmi konkrétum. Folyamatban van a vállalkozói kétnyelvűség felmérésének folytatása  – Dunaszerdahelyen FOG zajlani… nagyon reméli, hogy lesznek eredmények… nagyon fontosak a felmérések.

 

Szakmai érdekképviselet

7. perc … Szakmai érdekképviselet… nem zárt rossz évet, nagyon sok konferencia és előadás zajlott… semmi konkrétum. Végre beszéltek a kassaiakkal… Ironikus összefüggés… KKA… a folyamatról az érintettek nagyon kevés érdemi információt adtak, a Kerekasztal tette meg ezt helyettük…  úgy gondolja, hogy ez sikerült. Akit érdekel a téma, elég, ha bepötyögi a keresőbe a „Kisebbségi Kulturális Alap” kifejezést, és meglátja, ki mikor foglalkozott a témával. Az ügyesebbek azt is kideríthetik, hogy milyen mélységben. Egy-két levélben ugyan a Kerekasztal elküldte a tagszervezeteknek azokat a linkeket, amelyeket a kormányhivatal nyilvánosságra hozott, és küldött egy közleményt és pár összefoglalót magáról a választási procedúráról, de ennél tovább azért nem jutott.

Igaz, hogy a Kerekasztal szakértői hozzászóltak a törvényhez, de mikor is… a törvény 2016 decemberében került tárcaközi egyeztetésre, és a márciusi választások után azonnal elfogadták… 2016. 12. 7.  2017. 02. 9.  A semmitmondás és a szócséplés még folytatódott, hogy kiteljen az a fél óra, ami a programban erre a kerekasztal tevékenységét értékelő témára volt szánva. 

 

Tevékenység

A szóvivő előadásának végén kezdett arról beszélni, hogy a sok az előadásban csak általánosságokkal leírt ténykedés nem látszik a Kerekasztal webes felületén. Azt – ahogy mást sem – nem részletezte, hogy miért, csak ugyanúgy, ahogy egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy át kell formálni a weboldalaikat, hogy úgy nézzenek ki, „ahogy azt a modern követelmények megkövetelik”. de a 26. perc körül tért rá arra, hogy milyen jó dolog a transzparencia, és a webes felületen „nagyon következetesen ott kell lenni a dokumentumainknak”. Érthetetlen, hogy miért nem ezt tette meg az az elmúlt évben, ha tavaly is pontosan ezen rágódott.

 

Transzparens gazdasági jelentés

A Kerekasztal szóvivője a 27. perc körül azt mondja, szeretné, hogy egy „transzparens gazdasági jelentés is fel tudna kerülni végre erre az átformált weboldalra”. Nem teljesen értem ugyan, mi akadályozta meg a Kerekasztalt abban, hogy a meglevő felületet aktualizálja. Az egész erre vonatkozó szöveg kimondottan – , hogy óvatosan fejezzem ki magam – terelésnek tűnik. A példamutatásban akar jeleskedni, de nem beszél arról, hogy mi akadályozta ebben az elmúlt 4-5 évben… A szóvivő a sajtóban már többször megszellőztetett tényeket ismételte el, kiegészítve azzal, hogy „az elmúlt pár évben évi 20 millió forint (65 ezer €) környékén mozgott, ezek elsősorban projekt alapú programokra kerülnek elköltésre, illetve személyi költségekre.

 

Szócséplés

Ha a szóvivő kevesebb szót visz, és kihagyja a semmitmondó üres szövegelést*, akkor maradt volna 10-15 perc megvitatni a Kerekasztal tevékenységét. Így nem volt rá mód. Minek is, elvégre ez a Kerekasztal konferenciája volt… vagy nem? 

Mindenesetre ezt a helyszínen egyetlen szervezet képviselője sem tette szóvá, vagyis ez így mindenkinek megfelel. Ráadásul, az idén még jelentkezni se kellett a Kerekasztalba, pedig a szabályai szerint a tagság évente megújítandó… Vagy a jövőre nézve már ez is felesleges? Igaz is, hány tagszervezete lehet most a Kerekasztalnak?

 

Összefoglalva

Miután a szóvivő körülbelül 25 percen keresztül szóvirágokkal alaposan megtűzdelve beszélt teljesen általánosan arról, hogy a Kerekasztal milyen sokrétű tevékenységet folytatott a legutóbbi konferencia óta, az utolsó két percben elismerte, hogy ennek semmi nyoma sincs a webes felületen. Ha márciusban egy nyílt levélben – amit a Pátria rádió is volt szíves megszellőztetni –, nem kérdeztem volna rá a tevékenység és finanszírozás átláthatatlanságára, valószínűleg ez a novemberi „tájékoztató” is elmaradt volna, és a Kerekasztal megmaradt volna az önfényezés bevett gyakorlatánál. Mindenesetre a márciusban feltett eldöntendő kérdésekre a mai napig sem adott a szóvivő érdemi választ.  

 

Tájékozódnánk:

A Kerekasztal internetes oldala mutatja a legjobban a szervezet idei aktivitását. Az ott található információ így foglalható össze: 

 

 • A disqus kommentelő felületen az utolsó aktivitás a múlt évben történt.
 • A Twitteren nyomon követhető változások nem mutatnak túlzott aktivitást a weboldalon.
 • A publikációk listája még 2011-ben abbahagyta a bővülést.
 • A Kerekasztal tevékenységéről beszámoló aloldal 2014 januárjában frissült utoljára…
 • A tagszervezetek listája talán 2012-ben frissült utoljára.
 • KB ülések. Az utolsó bejegyzés 2015 februárjából…
 • A feltöltött dokumentumok között nincs idei.
 • A női egyenjogúság területén a Kerekasztal 2013-ban volt aktív utoljára.
 • A gazdasag.sk oldalon az utolsó aktivitás 2015-ben volt
 • A jogsegély oldalán az aktuális bejegyzés dátuma 2014.
 • A Kerekasztal célkitűzései és koncepciója még a régi…

 

Szóvitel

A Kerekasztal szóvivőjének előadása ezekkel a mondatokkal indult: 

 

Tisztelt aktivisták és tisztelt résztvevők!

 

Én nagyon sok szeretettel üdvözlök itt mindenkit a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának 2017. évi konferenciáján, amire Érsekújvárott kerül sor. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek azt, hogy  szakított időt arra, hogy eljöjjön ide és ebben a közvetkező pár órában érdekes előadásokat hallgasson meg és esetleg saját magának is érdekes beszélgetésekre legyen lehetősége.

Ebben a kis megnyitó előadásban, vagy összegzésben, amit én most szeretnék tartani, egyrészt szeretném némileg összefoglalni a Kerekasztalnak a tevékenységét, némileg reflektálni arra a környezetre, amiben a Kerekasztal ténykedik, és emellett előrejelezni azt, hogy mire számíthatunk egyrészt itt a konferencián itt a későbbiekben, illetve, hogy mi lehet a célja a Kerekasztal és annak a tevékenysége szempontjából.    

Ennek az előadásnak a címe a Kerekasztal tevékenysége, és a szlovákiai magyar civil szféra problémáival foglalkozik, illetve ezt tűzte ki célul. Én most amellett, hogy nem szeretném túlságosan hosszan ragozni a szót vagy túlságosan hosszan beszélni külső körülményekről, azért azt érdemes pár szóban összefoglalni, hogy 2017-ben ez mit jelentett nem csak a Kerekasztal, hanem a szlovákiai magyarság, a felvidéki magyar közösség számára.

Volt ugye több olyan történés is – és ezek elsősorban külső történések, amik alapjában határozták meg azt, hogy most éppen hol tartunk közösségileg, hogy mi az amit elértünk, mi az amit nem, mi az amin… hát továbbra is dolgozunk…

Az egyik ugye az,

hogy ami a szlovákiai belpolitikai környezetet illeti, hát az egy ilyen nagyon sajátosan instabilan stabil, nem túlságosan látni jelenleg, hogy jön-e következő krízis, nem-e jön következő krízis, egyáltalán maga a vezetés és a politikai elit az mennyire tudja tartani azokat a pozícióit, amit tart.

Emellett van nagyon sok külső tényező, ami kihat a mi közbeszédünkre, és itt gondolok akár az uniós témákra, akár a Brexitre, akár Trumpra, akár a szélsőségesek témájának az előretörésére, akár a migránskérdésre, és ez azért nagyon fájó szerintem a szlovákiai magyar közösség szempontjából, mert alapjában véve nagyon sokszor előfordul az, hogy akár a kocsmában egy ital mellett vagy a baráti beszélgetések során nagyon sok esetben olyan dolgok kerülnek elő, és szerintem a korábbiaknál sokkal többször kerülnek elő olyan dolgok és olyan témák, amik  lehet, hogy a helyi közösségek életére olyan sokat nem hatnak, vagy annyira nagy hatással nincsenek, miközben a saját maguk kategóriájában nyilván fontos és releváns témák, de ugyanakkor a hagyományos magyar érdekképviselettel összefüggő témák annak ellenére, hogy nem túlságosan folyik az oldásuk és vagy részlegesen vagy semennyire nem sikerült őket megoldani, egy kicsit mintha kikoptak volna a köztudatból és a közbeszédből.

Ami a magyar vonatkozásokat

illeti és a magyar vonatkozású fejleményeket, az utóbbi évben ami kívül állt a Kerekasztalon és a politikai döntéshozó kategóriájába sorolható, vagy az ö kompetenciájuk közé sorolható, itt ugye azt látni kell, hogy volt pár komoly esemény, ami tán a kevésbé fontos, vagy inkább mondjuk úgy, hogy nem túlságosan kibeszélt téma az a, ugye hát a vasutakon megjelentek a kétnyelvű táblák… a … kisebbségért felelős kormánybiztos hivatala elkezdte a ténykedését és elkezdte forszírozni a nyelvhasználati szabályoknak a betartását, tehát ez a hivatal sokkal inkább próbálja betölteni a saját limitjei között a küldetését, és ami pedig a hát talán a legfontosabb fejlemény, ami alapvető hatással van a szlovákiai magyar társadalomnak a helyzetére és a fejlődésére, az az, hogy teljesen átalakul a szlovákiai támogatási rendszer, létrejön a Kisebbségi Kulturális Alap és ezzel kapcsolatban nagyon sok érdemi fejlemény is történt.

Amikor

a 2007-es célkitűzésekről beszéltünk a Kerekasztal szempontjából, vagy egyáltalán meghatároztuk tavaly, hogy mire jó a kerekasztal és mit szeretne tenni, akkor fel volt állítva pár ilyen általános kategória, vagy általános téma, hogy milyen keretek között ténykedik. Ugye a nyelvhasználati és a kisebbségügyi … kisebbségügyek képviselete az mindig is egy összetevője volt a Kerekasztal munkájának. Mikor… amikor arról beszéltünk, hogy mivel kell foglalkozni a Kerekasztalnak akkor felmerült az, hogy igen, egy erőteljes szakmai érdekképviseletet kell folytatnia, akár az állammal szemben,  akár nemzetközi fórumokon, hogy ha valakinek el kell magyarázni, hogy milyen problémái vannak a kisebbségnek, mivel szembesül, akkor az nagyon sok esetben a Kerekasztal szakértői tették meg, és a Kerekasztal ezt egy feladatának is tekintette.

Ugyanúgy egy feladat volt, hogy szolgáltatásokat nyújtsunk azoknak, akik a kisebbségi jogok terén, legyen szó akár nyelvhasználatról, akár az állampolgárságról, akár más tényezőkről, hogy ha valaki a szakértőinkhez fordul, akkor az kapjon valamilyen választ és kapjon szolgáltatásokat. És végül és egyáltalán nem utolsó sorban, ami a Kerekasztalnak a feladata, az ugye a közösségi témában való megnyilvánulásokat érinti. Tehát azokban a témákban, amik a közösség számára fontosak és kulcsfontosságúak, ott igazából a Kerekasztal úgy definiálta magát, hogy ott egy vezető szerepének kéne hogy legyen. Nézzünk egy kicsit mélyebbre …

 

Inkább ne nézzünk.  


 

* A szimbolikus logika azzal a szándékkal vizsgál egy formális nyelvet vagy a természetes nyelv egy töredékének formalizált változatát, hogy értelmezze annak logikai természetű kijelentéseit.

 

Ugyanez az esemény egy másik szemszögből nézve…

 

 

Jogsegély, az aktuális bejegyzések dátuma 2014

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás