Ki foglalkozik kultúrával?

Hogy ki foglalkozik a Felvidéken magyar kultúrával? Többnyire civil szervezetek. Természetesen sokakat érdekel az is, hogy miből van pénz erre a munkára. Szlovákiában jelenleg csak három professzionális, állami költségvetésből fenntartott kulturális intézményünk van, a Thália Színház, a Komáromi Jókai Színház és az Ifjú Szívek Táncszínház. Ezeknél az intézményeknél az állam garantálja a műkődési költségek folyósítását, bár konkrét számokat nem hoznak nyilvánosságra az érintett intézmények. A költségvetési bevételeket a megyei önkormányzatoknál (NR, KE) és a kormány rendeletei között kell keresni. (Köszönet Sándor Eleonórának a linkekért.)  A kultúrával és oktatással foglalkozó civil szervezetek működését a szlovák állam nem támogatja közvetlenül akkor sem, ha közhasznú tevékenységet folyatatnak. Támogatást csak konkrét tevékenységre, évente újrapályázva lehet kérni. A Kormányhivatal által befogadott és támogatott pályázatok nyilvánosak, hozzáférhetőek a dotacie.vlada.gov.sk oldalon.

dotacie

Aki arra kíváncsi, hogy mire költhetik el a kapott pénzt a civil szervezetek annak más címre kell ellátogatnia. A kormányszerződések központi nyilvántartásában van lehetőség minden egyes szerződés megtekintésére.

szerzodesek

A másik hazai forrás a helyi és megyei önkormányzatok pályázati rendszere, amiből elméletileg jelentős támogatás lenne lehívható azokon a területeken, ahol nem egymás ellen harcolnak a civilek és a politikusok. A 2014-es év hazai támogatásainak egy részét sikerült a „A kulturális támogatási rendszer 2014-ben” című cikkben kielemezni, bár a rendezvények ebből az elemzésből sajnos kimaradtak. 

Természetesen nem csak a szlovákiai források állnak a civilek rendelkezésére, Magyarország is támogatásban részesíti a határon túli civileket. A két támogatási rendszer között jelentős különbség van, míg a szlovákiai pályázati rendszer konkrét tevékenységre vagy rendezvényre ad támogatást, a magyar rendszerben sok szálon érkezik pénz a civilek számára (BGA, MMA, NKA). A legjelentősebb forrásokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA Zrt.) a Nemzeti Jelentőségű Intézmények számára tartja fenn, ebben a csomagban 2015-ben 12 intézmény kapott helyet.  

Ki foglalkozik kultúrával?

Név szerint: Fórum Kisebbségkutató Intézet, Kassai Thália Színház, Komáromi Jókai Színház, Pro Civis Polgári Társulás, Selye János Egyetem, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Írók Társasága, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége,  Csemadok, Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége, Szövetség a Közös Célokért (SZAKC). Ebbe a támogatási körbe bekerülni nem egyszerű, mivel nem teljesen világos a jelölés és a kiválasztás módja sem. Amit tudni lehet, hogy a szervezeteknek meg kell felelniük az alábbi táblázat kritériumrendszerének.

kritériumrendszer

Az idei támogatások nagysága még nem minden kiemelt szervezet esetében dőlt el, az eredmények fokozatosan jelennek meg az alapkezelő honlapján.

38_2015.(V.07.)sz.bizkiemelt

Hasonló rendszerrel működnek az Egyéb támogatások címszó alatt futó pályázatok is.

Egyéb

A civil szervezetek támogatási sémája a   A magyar kultúráért és oktatásért címmel futó „Központi pályázatok” és a „Regionális pályázatok” címszavak alá vannak sorolva. A két pályázat közti fő különbség a megpályázható összeg nagysága. Természetesen nagyon ritka az olyan pályázat, ahol a megpályázható összeg közelében van a jóváhagyott támogatás. A Központi pályázatokat Budapesten hagyják jóvá, a regionális pályázatokat a BGA komáromi kirendeltsége menedzseli. A központi pályázatok hasonlóan a szlovákiai adatközléshez egy adathalmazban teszik közzé minden térség pályázatait, ezért a szétválogatás kissé munkaigényes feladat. A 2014-es regionális felvidéki pályázatok eredményei természetesen megtekinthetőek a BGA honlapján. (http://bgazrt.hu/_dbfiles/blog_files/…/melleklet_felvidek_regionalis.pdf), mint ahogy a központi pályázatok eredményei is, csak azokból a felvidéki vonatkozású adatokat nehezebb kikeresni. (http://bgazrt.hu/_dbfiles/blog_files/…/melleklet_tamogatott.pdf). 

Legalább ilyen nehéz a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatai eredményeiből kibogarászni a felvidéki pályázatokat mivel itt külön kategóriában szerepel például a folyóiratok és a könyvek kiadása. 

Összefoglalva: Sok szálon, de nem sok forrásból érkeznek támogatások a felvidéki civilekhez. Ember legyen a talpán, aki kibogarássza, ki mennyi pénzt tud összeszedni tevékenységének finanszírozására.

Hozzászólások

hozzászólás