Kézfertőtlenítő gél házilag?

Terjed a hülyeség erősen az interneten…

Kézfertőtlenítő

Ha valaki elsőre nem értené: A 70% töménységü alkohol megöli a vírusokat, fertőtlenítő hatású. Ha valaki ezt a 70%-os alkoholt felönti 2x annyi vízzel, akkor az már nem 70%-os lesz, hanem csak 42% … 

 

Aki főzött már pálinkát, annak ismerős lehet a dolog, aki nem, itt az ideje, hogy megismerkedjen a matematikájával

 

Hígítás képlet segítségével:

A képlet használatához ismernünk kell a hígítandó pálinkánk alkoholtartalmát és térfogatát (mennyiségét literben), illetve tudnunk kell, hogy milyen erősségűre szeretnénk hígítani azt.

Vh = (Vk x %k) / %h    vagy fordítva

%h = Vh / (Vk x %k) 

ahol

Vh        a higított párlat térfogata

Vk        a kiindulási párlat térfogata

%k        a kiindulási párlat alkoholtartalma térfogat %-ban

%h        a higított párlat alkoholtartalma térfogat %-ban

Példa: Az egyszerűség kedvéért 1 dl (10 cl), 70%V/V-os hígítandó alkoholunk van, ha ezt felöntjük 2 dl vízzel:

%h = Vh / (Vk x %k)

Vh = 30cl / (10cl x 70%) = 42,85 %

 

Hiába hiszik azt emberek, hogy elég csak alkoholt és némi zselés anyagot – a receptekben többnyire aloe vera gél szerepel – összekutyulni, azért egyáltalán nem mindegy az arány, meg az előállítás módja sem.

A legjobb házi fertőtlenítő az, ha nem gyártasz házi fertőtlenítőt.  A gyógyszertárakból, drogériákból a fertőtlenítőket elkapkodták, mint a maszkokat. Na, de: Kell-e aggódnod hogy nincs több kézfertőtlenítő? NEM. Mosd meg a kezed szappannal. Ha felkeresel húsz különböző patikát, hogy végre kapj egy palack kézfertőtlenítőt, akkor jobb ha tudod, hogy a gyógyszertárak tele vannak beteg emberrel.

A házi kézfertőtlenítő keverékekkel leginkább az a baj, hogy ha túl kevés bennük az alkohol, akkor hatástalanok, ha viszont túl magas, akkor annyira kiszárítják a kezet, hogy attól még inkább fogékonnyá válik a fertőzésekre.

A bolti kézfertőtlenítőt is csak módjával szabad használni. Az ember vírusmentessé akarja tenni a kezét, de ezért naponta többször alkohollal lemosni valamit nem túl jó ötlet. Ezek a szerek nem csak a kórokozókat pusztítják el, de a bőr természetes mikroflórájának egy részét is, amely védő funkciót lát el. Egyszóval a szappanos kézmosás a legjobb. A többi csak kiegészítő lehet, ha nincs lehetőség a kézmosásra.

 

Hozzászólások

hozzászólás

One thought on “Kézfertőtlenítő gél házilag?

  1. Pingback: Kézfertőtlenítő házilag - a WHO útmutatója alapján - Haraszti.sk

Comments are closed.