Kesztyű, kesztyű, kesztyű…

Az utóbbi napok témája az arcmaszk és a kesztyű viselete. Miután hosszú idő alatt, de az emberek többsége megértette, hogy a szájat, orrot eltakaró textíliának van értelme a koronavírus elleni küzdelemben, most a kesztyű van a soron.

kesztyűt

Maga az orvosi, egyszer használatos kesztyű remek dolog. Ha úgy használja az ember, mint az orvosok, amikor a páciens belei között turkálnak. Vagyis, ha betartja az előírást. Azt, ami pontosan előírja, hogy nem a mocskos kézre kell felhúzni és nem az előszobában…

Ha kesztyűben megtapogatunk bármilyen szennyezett felületet, akkor a kesztyű felületén ugyanúgy megragad a szennyeződés, mint a bőrön, ha szabad kézzel fognánk meg. Vagyis valószínű, hogy a vírust ugyanúgy terjeszti, mintha csupasz kézzel fogná meg a dolgokat. Ráadásul a kesztyű felületén nem élnek olyan baktériumok, nincsenek olyan enzimek, amik vírusölő tulajdonsággal rendelkeznek, miközben az ember kezén vannak.

Nagyon valószínű, hogy ha kesztyűt visel valaki, akkor egy téves biztonságérzetet kap, ami még gyengíti is a higiéniai szokásait. 

Egy mentős vagy orvos számára elengedhetetlen tartozék, de az átlagos embernek nem kötelező. Az egészségügyben dolgozók csak az alatt a rövid idő alatt viselnek kesztyűt, amikor a betegekkel dolgoznak. A kezelés után a kesztyűt a rendelőben, műtőben hagyják, és azonnal megmossák a kezüket. Ez az eljárás lehetne a példa mindenki számára.

Igaz ugyan, hogy egy üzletben nem akkorák a követelmények, mint a műtőben, de nem árt, ha mindenki tudatosítja:
  • kesztyűtHa a kesztyűt nem a fertőtlenített kézre húzza fel az üzletbe lépés UTÁN, akkor beviszi az üzletbe a kórokozókat ugyanúgy, mintha csupasz kézzel vásárolna.
  • Ha kesztyű van a kezén, de a belépéskor nem fertőtleníti le azt ugyanúgy, mint amikor csupasz kézzel érkezik, beviszi az utcáról mindent, amit kint összetapogatott. 
  • Ha a kesztyűs kezében nyomogatja az okostelefonját, a telefonról átkerülhet minden kórokozó a kesztyűre.
  • Sose azzal a kesztyűs kézzel nyúljon a kenyérhez, péksüteményhez, amit otthon vagy az üzlet előtt vett fel. Mindig használja a kitett egyszer használatos kesztyűket. Azok elvileg sokkal tisztábbak, mint az ön kesztyűje, 
  • Ha kiért az üzletből, vesse le és dobja el a kesztyűt. Azért hívják egyszer használatosnak
 
Végezetül, az alábbi bemutató elég szépen bemutatja, mennyire nem vicc a kesztyűvel tapogatni a környezetet. 

 

 

És nem, Donald Trump nem ért a vírusokhoz.
Akinek van egy csöpp esze, nem áll be a szoláriumba és nem iszik vagy injekciózik be magának fertőtlenítőszert…

kesztyűt

Hozzászólások

hozzászólás

2 thoughts on “Kesztyű, kesztyű, kesztyű…

  1. Pingback: Arcmaszk: Magad, uram, ha szolgád nincs - Haraszti.sk

  2. Pingback: Szájmaszk v2.0 – egyszerűbben - Haraszti.sk házilag

Comments are closed.