Szájmaszk v2.0 – egyszerűbben

Mosható szájmaszk házilag

 

 

Az utóbbi időben egyre több országban elkezdték betiltani a szövetmaszkokat, éppen azért, mert bár ezek is képesek csökkenteni a levegőbe jutó vírus mennyiségét, ahhoz nem elegendőek, hogy teljes mértékben kiszűrjék a vírust. 

 

Ha nagyon cuki zöldséges mintás pamutvásznat választanak ki erre a célra, akkor az különösen barátságos választás, ha az embernek kicsi gyereke van, mert kisebb az esély, hogy megijed a maszktól, ha vidámabb, gyerekbarátabb színei és mintázata van.

Az ilyen típusú maszk nem helyettesíti a sebészmaszkot vagy a légszűrős maszkokat. Arra jó, hogy a levegő nem jut be egyenesen a tüdőbe, de ha hazaérkezés után nem főzzük ki, vagy mossuk ki mondjuk szappannal – mert még a legegyszerűbb szappan is lazán oldja a zsírt, így a vírusok védőburkát is – és nem szárítjuk meg, akkor az előző nap belekerült kórokozók vígan fertőzhetnek akkor is, amikor éppen fel szeretnénk a maszkot tenni. Ezek a maszkok inkább arra jók, hogy a köhögő, tüsszögő ember ne fertőzzön meg másokat.

Első lépésként vágjunk kis egy kb. 20 x 16 centis téglalapot a kiválasztott szájmaszk anyagból.  Ezt követően hajtsuk be és vasaljuk le 1 cm szélesen a szájmaszk téglalapunk hosszabbik anyagszéleit.

 

szájmaszk

 

Miután ezzel megvagyunk, levarrjuk talpszélesen a hajtott széleket. Ha kézzel varrnál, akkor ez 7 mm-t jelent.

 
Most következik az érdekesebb rész: lemérünk az anyag hosszabb szélétől 4,5 centit, kettéhajtjuk, majd levasaljuk. A hajtott szélt pedig 1 centisen újra visszahajtjuk, majd ezt is levasaljuk (1-es kép). Miután ez is megvan, újból hajtunk 1 centit és levasaljuk. A szélén gombostűzzük, majd leférceljük (2-3 képek)- azaz pár lazább öltést végzünk, hogy a hajtások ne csússzanak el). Ez a 3 hajtás arra való, hogy viselés közben a maszkunk szépen illeszkedjen az arcunkra.

 

szájmaszk
 
Szájmaszk 1. kép

 

 
Szájmaszk 2. kép

 

szájmaszk
 
Szájmaszk 3. kép

 

Ez a lépés opcionális, de ha eddig megvagyunk, akkor a hobbidrótunkból levágunk 17 centit, majd mindkét végéből fél-fél centit visszahajtunk.

 

szájmaszk

 

Miután ezzel is megvagyunk, fogjuk a drótot és óvatosan belebújtatjuk a maszkunk már levarrt felső részébe.

 

szájmaszk házilag

 

Ezután a maszk széleit visszahajtjuk 1 centisen és levasaljuk. Fogjuk a kalapguminkat és vágunk belőle 2 x 20 centit. Csomót kötünk ind a 4 végére és odagombostűzzük a maszkunk 4 sarkára (fonák oldalra)

 

szájmaszk házilag

 

És készen is vagyunk!

 

És az egyszerűbb fajta szájmaszk:

 

 

 

Kesztyű, kesztyű, kesztyű…

Hozzászólások

hozzászólás

One thought on “Szájmaszk v2.0 – egyszerűbben

  1. Pingback: Arcmaszk: Magad, uram, ha szolgád nincs - Haraszti.sk

Comments are closed.