Harmadolási szabályok

Aranymetszési vagy harmadolási szabály?

Harmadolás

A harmadolás technikája talán a legismertebb kompozíciós technika, nem véletlenül. Amilyen egyszerű, olyan hatásos tud lenni, ha jól használod. Azon az elképzelésen alapul, hogy bár nagyon szeretjük a szimmetrikus dolgokat, egy idő után kissé unalmassá tudnak válni, így érdemes feldobni a fotót egy kis aszimmetriával!

A képet képzeletben feloszthatjuk függőlegesen és vízszintesen is három részre. Ahelyett, hogy a jól megszokott módon mindent középre komponálnál, érdemes a témát kissé oldalra helyezni.

Ha egy konkrét tárgyat veszel, akkor azt komponálhatod például valamelyik harmadolási metszéspontba. De már azzal is sokat tehetsz a kép dinamikájáért, ha egyszerűen a témát a harmadoló vonalak közelébe helyezed. Lényeg, hogy ne középre! Képzeld el a horizontot ráillesztve az alsó vagy felső vonalra. Alulra helyezve az égnek adhatsz nagyobb hangsúlyt, míg a felső harmadba helyezve a szárazföldön lévő témákat tudod hangsúlyozni.

 

Aranymetszés

Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.

Aranymetszési szabály
Aranymetszési szabály

Aranymetszési arányok találhatók számos ókori épületen, középkori és reneszánsz képzőművészeti alkotásokon. Az ókori püthagoreusok (Püthagorasz és követői), akik szerint a valóság matematikai alapokon nyugszik, az aranymetszésben a létezés egyik alaptörvényét vélték felfedezni, ugyanis ez az arány felismerhető a természetben is (például az emberi testen vagy csigák mészvázán).

 

Aranymetszési szabály
Aranymetszés kompozícióban

Az aranymetszés arányait tartalmazó formák máig nagy esztétikai értékkel bírnak, számos területen (például a tipográfiában vagy a fényképészetben) alkalmazzák őket. (wiki)

Aranymetszéssel lehet szabályos öt és tízszöget szerkeszteni. Az r sugarú körbe írt szabályos 10 szög oldala a kör sugarának aranymetszéssel kapott hosszabbik szelete. Szabályos 10 szögből természetesen könnyű szabályos ötszöget szerkeszteni.

A szabályos ötszög átlói az aranymetszésnek megfelelő arányban metszik egymást, és az átlók a pentagramot, Pitagorasz csillagot határolják körül.

A Fibonacci sorozat kapcsolatban van az aranymetszéssel, nevezetesen a sorozat egyre nagyobb sorszámú elemeinek hányadosa egy állandó számhoz, az aranymetszéssel kapott hosszabbik szakasznak a rövidebbikhez való arányához közelít.

Hozzászólások

hozzászólás