Pro patria et libertate!

Vagyis egy kis szlovmagyfelvidéki vihar, az egyre nagyobb biliben. 

Majdhogynem Egon Erwin Kisch progresszív újságírói hagyományait követve bukkant fel az interneten a hír, hogy a Pátria rádió nem azért nem lesz jelen élő közvetítést biztosító stábbal sátorral a Gombaszögi Nyári Táborban, mert nem tudtak megegyezni Čaputová jelenlétéről. 

A hírek szivárgása azonban azt sejteti, hogy egyes Pátria által készítendő műsorok nem fértek bele a tábor szervezőinek keretrendszerébe. Ez teljesen érthető is, mivel mindenkinek megvannak a korlátai. Egy ilyen tábornak is. Főleg pénzügyi korlátai. A tábor infrastruktúrájába ugyanis a Magyar Kormány fektetett be jelentős összeget az elmúlt években, míg a hazai támogatási rendszer – ami infrastrukturális támogatásra alkalmatlan –,  csak a programok egy részét finanszírozza. Ráadásul azt se teljesen közvetlenül, mivel a tábor nem egy szervezet játszótere, a programokat vagy 30 civil szervezet biztosítja. Ezek nagy része persze kért támogatást a saját programjára, de simán összeadni ezt nem lehet. 

Odafigyelés

Szóval, az elmúlt években is érezhető és hallható volt már az, hogy a magyar kormányszervek odafigyelnek arra, ami a táborban történik. Abba, hogy milyen a programstruktúra, azonban nem látszott a beleszólás. 

Idén, a Pátria által tervezett műsor mégis kicsapta valamiért a biztosítékot. 

A Paraméter azt írja, hogy Beer Miklóst megyéspüspököt a CEU rektor-helyettesét, a Magyar Tudományos Akadémia szlovákiai külső tagját, az RMDSZ volt elnökét és a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökét is meghívta a táborba a Pátria.

Szóval, ha keresgélni kell, akkor ezek azok a témák, amik zavart okozhattak az „erőben”. 

Miért?

A miértekre két lehetséges forgatókönyv is eszembe jutott.

Mivel még nem nyilvános a tábor idei közművelődési programja, az egyes társszervezők valószínűleg most véglegesítik a vendégelőadások és meghívottak listáját. Ezt természetesen meg kell hogy kapja a tábor, mivel a műsorfüzetbe ebből kerülnek át az infók.

Az első lehetséges verzió: 

A programba meghívottakat látva a tábor preventív intézkedéssel megpróbált beleszólni a társszervező műsorába.  

A második lehetséges verzió:

A programot rábólintásra, tudomásulvételre elküldi a tábor az anyaországba és ott szúrta ki valaki, hogy mi az, amit nem tolerál, ha már ilyen mértékű invesztícióval segíti a tábort.

 

Mindenki eldöntheti melyik a „jobbik” változat…

Ha valaki tud harmadikról, ne fogja vissza magát. Az anyaországi támogatásoknál nem egyedi az ilyen hozzáállás, volt már rá példa, hogy figyelmeztettek mélyen tisztelt igazgatót, hogy ne engedje szabadon szárnyalni a kollégáit, mert úszik a támogatás… 

A tábor főszervezője mindenesetre Agócs Attila bejelentésére, hogy akkor ő sem megy Gombaszögre, úgy reagált, hogy ez az egész hisztéria csak vihar a biliben…

 

 

Hozzászólások

hozzászólás