Hol nyaraljunk jövőre?

Vár a Mars 2020 rover…

 

A Mars 2020 űreszközt egy 8 méter széles, 26 méter magas kamrában tesztelték, ugyanabban a konfigurációban, ahogyan majd a bolygóközi téren fog átrepülni. A 2020 rover egy sor teljesen új berendezést visz magával, többek között egy helikoptert (erről korábbi cikkben itt olvashatnak), illetve egy mintagyűjtő rendszert is, amellyel a későbbi küldetések során összeszedhető mintákat készít majd, hogy visszaküldjék a Földre. A misszió Florida Cape Canaveral Air Force Station állomásról startol majd 2020. júliusban, és 2021. február 18-án fog landolni a Jezero kráterben.

 

A száraznak és hivatalosnak hangzó Mars 2020 elnevezést hamarosan felváltja majd egy „igazi”. A névadás folyamatának első része már lezajlott. Ennek keretében több mint 28 ezer amerikai iskolástól gyűjtöttek be ötleteket. A beérkező javaslatokat egy bizottság értékelte, és kilencet terjesztettek elő most nyilvános szavazásra. Ezek a nevek (zárójelben a magyar – sok esetben rokon értelmű – jelentésük) az alábbiak:

  • Endurance (kitartás, állóképesség)
  • Tenacity (állhatatosság, szívósság)
  • Promise (ígéret)
  • Perseverance (kitartás, állhatatosság)
  • Vision (vízió, látomás)
  • Clarity (világosság, tisztaság)
  • Ingenuity (találékonyság, leleményesség)
  • Fortitude (erő, bátorság)
  • Courage (bátorság, merészség)
  •  

A két évvel ezelőtt kiválasztott terveket alaposan átvizsgálták, kiértékelték, és ennek alapján alakult ki a most már véglegesnek tekinthető változat. Az akkor tervezett műszerek lényegében változatlanul megmaradtak. Az is biztosnak tűnik, hogy a rover 2020 augusztusában indulhat, majd a Curiosity-hez hasonlóan a „rémület hét perce” eredményeképpen 2021. februárban száll le a Marsra. Hogy pontosan hová, az még nem dőlt el, mint ahogy nevet is csak későbbiekben kap a marsjáró (az ötletpályázatot várhatóan még az idén meghirdetik). A leszállóhelyet viszont csak 2019 júliusára szándékoznak kiválasztani. Itt a szokásos vitára lehet számítani a biztonságos területeket előnyben részesítő repülésirányító mérnökök, illetve a tudományos szempontból izgalmasabb, bár kockázatos területeket favorizáló kutatók között.

Az előkészítés B-fázisa tehát lezárult, elkezdődhet a C-fázis, a végleges tervek elkészítése és a rover tényleges megépítése. A Mars 2020 rover egyértelműen legfontosabb feladata az esetleges egykori és mostani marsi élet nyomainak keresése. A műszerek elkészítésében az amerikaiakon kívül francia, spanyol és norvég intézetek is részt vesznek. A jármű tömege 1050 kg lesz, ami 150 kg-mal több a Curiosity-énál, és így ez lesz valamely bolygó felszínére eddig eljuttatott legnagyobb tömegű eszköz.

Hozzászólások

hozzászólás