Hol találhatsz ingyenesen fotókat a weboldaladhoz

A cikkben azt szeretném megmutatni, hol találhat az interneten turkálva ingyenes, jó minőségű fotókat weboldalához.

 

Az ingyenes fotótárak gyönyörű fotókat kínálnak, amelyeket felhasználhat weboldalán vagy webáruházában. Nem kell aggódnia a SEO vagy a szerzői jogi kérdések miatt.

Ha azt olvassa, hogy a fotóbankokból származó fotók “rosszabb eredményeket hoznak a SEO-ban”, ne higgye el. Mivel a keresőrobotok nem képesek teljes biztonsággal megállapítani, hogy mi látható egy adott képen, ezért a fájlok nevéből, illetve az alt textből értelmezik azt. Ez használható fel a tartalom optimalizálására. Például egy olyan kép, aminek a “foto_1.jpg” a fájlneve lényegesen kevesebb mondanivalóval bír, mint a “kis-janos-kartyavarat-epit.jpg”. Az “alt textet” pedig mindig érdemes a kulcsszót tartalmazó egész mondatként kitölteni, mert a Google képkeresőjében ez fog megjelenni a kép mellett leírásként. 

 

ingyenesen Pixabay
Pixabay

 

Pixabay

Képek, vektorok, illusztrációk, videók és zenék nem kereskedelmi és kereskedelmi felhasználásra. Már régóta használom a Pixabayt a webes fotókhoz a szolgáltatásokhoz, a kapcsolatokhoz és a hasonló…. Itt mindent megtalálsz, amire szükséged van, kivéve talán a webes ikonokat.

 

Unsplash  Szintén szép ingyenesen elérhető fotóállomány
Unsplash

 

Unsplash

Szintén szép ingyenesen elérhető fotóállomány, de személy szerint hiányolom a logikus fotósorozatokat, amelyeket célzottan lehetne használni a weben, hogy konkrét logikai linkeket hozzanak létre az azonos üzenetet tartalmazó oldalakra.

Hol találhatsz ingyenesen fotókat a weboldaladhoz
Pexels

 

Pexels

A Pexels személyesen engem csak rövid videohurok felvételekkel nyűgözött le, amelyeket letölthet és használhat a weben. Hiányolom a hasonló fotók sorozatát is, amelyeket egységes stílusban lehetne használni a weben. Mindenesetre ez is egy jó választás a kezdéshez.

 

Hol találhatsz ingyenesen fotókat a weboldaladhoz
Freepik

 

Freepik

A Freepik a kedvenc ingyenes adatbázisom, különösen azért, mert nem csak fotókat, hanem vektorgrafikákat és ikonokat is tartalmaz. Akár egy sor azonos stílusú fotó és ikon, amelyekkel egy szép, egységes grafikájú weboldalt hozhat létre. Természetesen nem fogsz mindent megtalálni benne, de a saját projektedhez elégséges kiindulási alapot jelent.

 

Hol találhatsz ingyenesen fotókat a weboldaladhoz
Flickr

 

Flickr

A Flickr egy másik ingyenesen hozzáférhető képadatbázis, ahol minden lehetséges és lehetetlen megtalálható. Mind jól ismert, mind kevésbé ismert fotósok fotóit megtalálja. Regisztrációhoz kötött már a keresés is.

Hol találhatsz ingyenesen fotókat a weboldaladhoz
Google Search

 

Google kereső 

Talán kicsit viccesnek tűnhet a figyelmeztetés, de sokan nem figyelnek a licencekre, és fej nélkül letöltik a Google-ból a képeket azt feltételezve, hogy ingyenesen hozzáférhetek. Ha valaki a Google képkeresőjét használja, akkor legalább kattintson az Eszközök ➡️ Használati jogok Újrafelhasználás céljából módosítással elemre a képkeresőben, hogy kiszűrje az összes képet, amelyet a webes módosítással használhat.

 

A weboldal feltöltésénél érdemes a képek méretét optimalizálni. Erre lehet külön programot is használni, vagy az online megoldások közül választani:

Ezek a megoldások olyan tömörítési algoritmust használnak, aminek köszönhetően minőségromlás nélkül tudja a képek méretét csökkenteni.  Adott esetben nem azonban nem csak a kép kilobájtokban mért méretét, hanem a pixelekben meghatározott méretét is lehet optimalizálni. Ez azt jelenti, hogyha egy kép maximum 1200×800-as méretben jelenhet meg az oldalunkon, akkor oda felesleges egy 4000×3000 pixeles képet feltölteni.

Hozzászólások

hozzászólás