A kórházban ápoltak száma elenyeszo… Az egész egy humbuk.

A cím szándékosan olyan, amilyen, mivel idézet. Megpróbálom érvekkel megcáfolni…

elenyeszo

Igen, szerencsére most még nincsenek tele a kórházak, nem kell kidobni a más betegség miatt bekerülőket a kórtermekből. Nyár vége van, tavaly is ilyenkor, iskolakezdéskor indult be a dolog. Találkoztak a nyaralásból hazatérők a munkatársaikkal, barátaikkal osztálytársaikkal és a hazacipelt vírusokat szépen át is adták nekik szeretettel. 

Idén se lesz másként. 

„A kórházban ápoltak száma elenyeszo… Az egész egy humbuk.”

Mondják egyesek, mivel nekik csak az számít járványnak, amikor az utcán esnek össze az emberek és tornyosulnak a hullahegyek a kórházak hátsó parkolójában…

A kórházak most is tele lesznek, ha megindul a járvány. A szakemberek meg a politikusok emlegetnek olyan, a köznép számára érthetetlen kifejezéseket, hogy reprodukciós ráta meg exponenciális növekedés. Ezekkel tényleg az a baj, hogy nem részei az alapműveltségnek, amire olyan gyakran hivatkoznak mifelénk. A hírekben az elmúlt napokban többször elhangzott, hogy a kórházba kerültek száma exponenciálisan növekszik. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy ma egy, holnap kettő, holnapután négy, a következő napon pedig 16 ember kerül kórházba, mert a ha így lenne, két hét múlva teljes káosz lenne az egészségügyben. A vírus reprodukciós rátája még nem túl magas, így az a görbe emelkedését visszafogja. Mindenesetre jó tudni, hogy a betegek még elférnek. 

A lényeg abban van, hogy nem szabad megvárni, amíg sok beteg lesz, mert annak az exponenciális növekedése nagyot dobhat a kórházi ágyak foglaltságán.   

Mindeközben:

„A kórház szigorítja a járványügyi intézkedéseket, ezért mától tilos a beteglátogatás, és zárt térben a kórházi dolgozóknak és a betegeknek is reszpirátort kell viselniük” – mondta Fedáková. Hozzátette, hogy a korlátozás nem vonatkozik a papokra, és a palliatív ellátásban részesülő személyeket is lehet látogatni.

A rozsnyói járás azonnali első veszélyességi fokozatba sorolását szerdán (szeptember 8.) hagyta jóvá a kormány a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal javaslata alapján. Két járványgócot is regisztrált a hivatal: a rozsnyói kórház konyhai alkalmazottai és a rozsnyói Műszaki Szakközépiskola tanárai között terjedt el a fertőzés.

Persze a Facebookon  azért még mindig: „A kórházban ápoltak száma elenyeszo… Az egész egy humbuk.”

A 35. héten elemzett összes szennyvízmintában azonosították a koronavírust. Trencsén (Trenčín) megyében nagymértékű növekedést regisztráltak a közegészségügyi szakemberek. Pozsony és Eperjes (Prešov) megyében is növekedett az érték – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

 

Hozzászólások

hozzászólás