A Windows 11 funkcióspecifikus követelményei

Nos, aki még nem találta meg, itt vannak az alapnak számító hardveren túl az új Windows 11 speciális igényei…

 

A Windows 11 bizonyos funkcióira magasabb szintű követelmények vonatkoznak, mint a fentiekben a minimális követelmények között felsoroltak. Az alábbiakban összefoglaltuk a főbb funkciókkal kapcsolatos további követelményeket:

   
Írást tartalmazó jegyzettömb képe
Windows 11
(még nem lett kibocsátva)
Windows-alrendszer Android™-hoz‎
Az alkalmazások az Amazon Appstore-on érhetők el. További követelmények is várhatóak, amelyeket a termék egyes földrajzi területeken történő bevezetésekor fogunk közölni.
Az 5G-támogatás 5G-kompatibilis modemet igényel (a szolgáltatás rendelkezésre állása esetén).
Az automatikus HDR funkció használatához HDR monitor szükséges.
BitLocker to Go használatához USB flash-meghajtóra van szükség (Windows Pro és magasabb szintű kiadások esetén érthető el).
Az ügyféloldali Hyper-V használatához másodszintű címfordítási képességgel rendelkező processzorra van szükség (SLAT) (Windows Pro és magasabb szintű kiadások esetén érthető el).
Cortana használatához mikrofonra és hangszóróra van szükség. A szolgáltatás a Windows 11 rendszerhez jelenleg Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban érhető el.
DirectStorage Használatához a játékokat tároló és futtató, 1 TB-os, a szabványos NVM Express-illesztőt használó NVMe SSD, valamint DirectX 12 Ultimate GPU szükséges.
DirectX 12 Ultimate csak a technológiát kifejezetten támogató játékokban és videokártyákkal működik.
Jelenlét funkcióhoz olyan érzékelőre van szükség, amely képes érzékelni a felhasználó és az eszköz közötti távolságot, illetve az eszközzel való interakcióra vonatkozó szándékot.
Az Intelligens videokonferencia funkció használatához videokamerára, mikrofonra és hangszóróra van szükség (hangkimenet).
Multiple Voice Assistant (MVA) használatához mikrofonra és hangszóróra van szükség.
Dokkolás háromoszlopos elrendezéseihez legalább 1920 tényleges képpont szélességű képernyőre van szükség.
Némítás és feloldása a tálcáról funkció használatához videokamerára, mikrofonra és hangszóróra van szükség (hangkimenet). A globális némítás/némításfeloldás engedélyezéséhez az alkalmazásnak kompatibilisnek kell lennie a funkcióval.
Térbeli hang használatához a funkciót támogató hardverre és szoftverre van szükség.
Microsoft Teams funkció használatához videokamerára, mikrofonra és hangszóróra van szükség (hangkimenet).
Az érintésvezérlés használatához többpontos érintést támogató képernyőre vagy monitorra van szükség.
kéttényezős hitelesítéshez PIN-kódra, biometriai rendszerre (ujjlenyomat-leolvasó vagy megvilágított infravörös kamera) vagy WiFi- vagy Bluetooth-kompatibilis telefonra van szükség.
Hangalapú gépelés funkció használatához mikrofonnal felszerelt számítógépre van szükség.
Wake on Voice használatához Modern készenlét energiagazdálkodási modell és mikrofon szükséges.
Wi-Fi 6E használatához új WLAN IHV hardverre és illesztőprogramra, valamint Wi-Fi 6E-kompatibilis hozzáférési pontra/útválasztóra van szükség.
Windows Hello közeli infravörös (IR) képkezelésre konfigurált kamerát vagy ujjlenyomat-leolvasót igényel a biometrikus hitelesítéshez. A biometrikus érzékelőkkel nem rendelkező eszközökön a Windows Hello PIN-kóddal vagy hordozható Microsoft-kompatibilis biztonsági kulccsal használható.
Windows Projection használatához WDDM 2.0-kompatibilis videokártya és WiFi Directet támogató WiFi adapter szükséges.
Az Xbox (alkalmazás) használatához Xbox Live-fiók szükséges, amely nem minden régióban érhető el. Az elérhetőséggel kapcsolatos legfrissebb információkért lásd: Xbox Live – országok és régiók. Az Xbox alkalmazás egyes funkcióihoz aktív Xbox Game Pass-előfizetés szükséges (külön értékesített termék). További információ a bérletről.

A Windows 11-re való frissítés esetén elavulttá váló és eltávolított funkció 

Mínusz funkció ikonja

Elavult és eltávolított funkciók

Amikor Windows 10-ről frissít Windows 11-re, illetve amikor frissítést telepít a Windows 11 rendszerre, egyes funkciók elavulhatnak vagy eltávolításra kerülhetnek. Tekintse át a főbb érintett funkciókkal kapcsolatos alábbi információkat:

Cortana nem lesz része az első rendszerindítási élménynek, illetve a rendszer nem tűzi azt ki a tálcára.
Az asztal háttere nem küldhető el az eszközökre vagy az eszközökről a Microsoft-fiókkal való bejelentkezés után.
Az Internet Explorer dokumentációja nem használható. A helyette javasolt a böngésző a Microsoft Edge, amelynek IE módja hasznos megoldást jelenthet bizonyos helyzetekben.
Management capabilities a szervezetek számára csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre arra, hogy testreszabják a Start menüt és a tálcát:

  • A Start gomb támogatja a Start gombos elrendezés felülbírálását, de nem támogatja az elrendezés zárolását a felhasználói módosításoktól.
  • A tálcán lévő elemek sorrendjét és azok kitűzését a szervezetek szabályozhatják.
Matematikai beviteli panel eltávolításra kerül. A Matematikai felismerő igény szerint telepíthető, és a matematikai beviteli vezérlőt és a felismerőt is tartalmazza. Ez a változás a OneNote-ban és más alkalmazásokban végzett matematikai szabadkézi műveletekre nincs hatással.
Több alkalmazásra kiterjedő Kioszk mód nem használható. A Windows 11 csak egyetlen alkalmazás használatát támogatja Kioszk módban.
Hírek és érdeklődési területek szolgáltatást továbbfejlesztettük. Új funkciókkal bővítettük, amelyeket a tálca Widgetek ikonjára kattintva érhet el.
A zárolási képernyőn megjelenített gyors állapotadatok és a kapcsolódó beállítások el lettek távolítva.
Az S mód már csak a Windows 11 Home kiadásban érhető el.
Internetes keresési eredmények A Windows 11 nem támogatja az internetes keresési eredmények megjelenítésének letiltását beállításkulcson keresztül. A kapcsolódó csoportházirend-beállítást ez a módosítás nem érinti.
Képmetsző és aMetszet és rajz egyetlen alkalmazásba lett összevonva, megtartva a megszokott Képmetsző nevet.
Start menü jelentősen megváltozik a Windows 11 rendszerben, többek között az alábbi funkciók elavulttá válásával és eltávolításával:

  • A továbbiakban nem támogatott az elnevezett alkalmazáscsoportok és -mappák használata, valamint nem méretezhető át az elrendezés.
  • A kitűzött alkalmazások és webhelyek nem kerülnek át az új rendszerbe a Windows 10-ről való frissítéskor.
  • Az élő csempék a továbbiakban nem használhatók. A könnyen áttekinthető, dinamikus tartalmakról az új Widgetek funkció gondoskodik.
Táblagép mód megszűnik, a leválasztott és csatlakoztatott billentyűzettel elérhető módokhoz új funkciók és beállítások lesznek elérhetők.
tálca Megváltozik, többek között az alábbi módon:

  • A Kapcsolatok a továbbiakban nem jelenik meg a tálcán.
  • Előfordulhat, hogy egyes ikonok a továbbiakban nem jelennek meg a rendszertálcán a frissített eszközökre vonatkozóan, ebbe beleértendők a korábbi testreszabások is.
  • Az igazítás csak a képernyő aljához állítható be.
  • Az alkalmazások a továbbiakban nem szabhatják testre a tálca területeit.
Az Idővonal eltávolításra kerül. Ehhez hasonló funkció azonban elérhető lesz a Microsoft Edge-ben.
A 18 hüvelykes és nagyobb képernyők esetén az Érintőbillentyűzettel nem rögzíthetők a billentyűzetkiosztások, illetve nem oldható fel azok rögzítése.
Tárca eltávolításra kerül.
A Központi Windows-telepítési szolgáltatások részben elavulttá váltak. Részletekért lásd ezt a cikket.
A Microsoft Store for Business és a Microsoft Store for Education már nem tartalmazza a Privát áruház lapot. Az alkalmazástelepítési lehetőségekről ebben a blogbejegyzésben olvashat.

Az alábbi alkalmazásokat nem távolítja el a frissítés, azonban ezek a Windows 11 tiszta telepítésekor nem fognak települni az új eszközökre. A Store-ból letölthető:

https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/windows-11-specifications#primaryR3

 

Hozzászólások

hozzászólás