Hogy fogunk posztolni a Marsról?

Internet a bolygóközi térben

A NASA az űrbe emeli a cyberteret, a Disruption Tolerant Networking nevű technológiát használva. A technológia segíteni fog több űrkommunikációs kihívás leküzdésében. Hasznot húznak belőle Föld-körüli pályáján mozgó berendezések és a naprendszerben messzebb jutók is. Ez a protokoll a jövő bolygóközi internetjének alapköve lehet. Megszakításokkal szembeni toleranciával rendelkező hálózatépítésnek a jövőbeli földi hálózatoknál is nagy jelentősége van. A lényeg: a jelenlegi rendszerben az elveszett csomagokat a küldőnek kell újraküldenie, a fent említett rendszerben a hálózati csomópontokra van bízva az elveszett csomagok (pakettek) újraküldése.

Adatforgalom

Az internetes adatforgalom alapelve, hogy az információkat szabványos méretű csomagokra bontja a rendszer. Ezek a csomagok a hálózaton a leggyorsabbnak tűnő útvonalon közlekednek a szerverek között. Bolygóközi kommunikációnál egészen mások a körülmények, nincs sok választható útvonal, és alapvetően kisebb a sávszélesség, nagyobbak a várakozási idők. A DTN-ben ezért minden adat biztonságosan eltárolódik a közvetítő szervereken, míg a következő csomópont nem jelez vissza, hogy odaértek az adatok, és nincsen bennük hiba. Az adatáramlás így kicsit lassabb lesz, viszont az űrbeli környezet nehézségeit, a sok adatvesztést, a kapcsolat gyakori megszakadását kivédi.

 

 

Mi a Disruption Tolerant Networking ?

A DTN hálózatok nem mások, mint összeköttetés mentes hálózatok. Ilyen hálózatoknál nagy késleltetésekkel és kiesésekkel kell számolni. Ebbıl a tulajdonságából viszont az következik, hogy a hagyományos vezetékes összeköttetésekben használt protokollok nem használhatók ilyen rendszereknél. Egy ilyen késleltetés tűrő hálózatban tehát a hagyományos protokollok (pl. a TCP) legalapvetőbb szolgáltatás minőségi paramétereinek biztosítása is kérdéses. Ezért használják ilyen hálózatokban ezeknek a módosított változatait. Példa: a DTN hálózatokat alapvetően bolygók közti kommunikációra fejlesztették ki. Egy ilyen bolygók közti hálózatban egyértelműen használhatatlan lenne egy hagyományos TCP protokoll, így e helyett ennek módosított változatát használják a TP-Planet protokollt. A DTN egyik nagy előnye, hogy vele lehetővé válik az internet kiterjesztése olyan helyekre is ahol amúgy nem elérhető, mint például az űr.

Már tesztelik

A rendszer tesztjén az ISS-en szolgálatot teljesítő NASA-űrhajós, egy legóból épített robotautót irányított a laptopjáról az ESA németországi központjában. A próbaüzem alatt azt szimulálták, hogy az autó egy a Hold felszínén mozgó kutatólabor, az űrhajósok pedig egy Hold körül keringő űrállomásról irányítják azt. Meg nem erősített hírek szerint egyébként a NASA pontosan ilyen missziókat tervez.

Hozzászólások

hozzászólás