A Facebook és a szlovákiai magyar

regisztrációA Facebook és a szlovákiai magyar egy interjúnak készült e-mail kommunikáció végeredménye, kissé átdolgozott feljavított változatban, mivel az eredet gondolatokra csak pár perc jutott a Gombaszögi Nyári Tábor forgatagában.

Hasznos időtöltés vagy elfecsérelt idő

A Facebookon eltöltött időt nem lehet egyértelműen hasznosnak, vagy haszontalannak, főleg nem értelmesnek vagy értelmetlennek nevezni. Az olvasáshoz hasonlítani meg pláne. Minden attól függ, hogy a Facebook felhasználó milyen céllal vesz részt ebben a közösségi médiában. Ha valaki információforrásként tekint a szociális hálóra és az ismerősei által megosztott tartalmat böngészi azt lehet akár hasznosnak is nevezni. Ha arra használja, hogy kommunikáljon a világban szétszóródott rokonaival, ismerőseivel akkor az is jó dolog. A legrosszabb az, amikor a felhasználó úgy érzi, hogy informálnia kell a közösséget életének minden mozzanatáról. Az ilyen viselkedés nagyon gyorsan oda vezet, hogy az ismerősök letiltják az idegesítő bejegyzéseket közzétevőt és így idővel Facebook ide, Facebook oda, lehet 500 ismerőse, de senki sem fogja követni a bejegyzéseit. A tévével való összehasonlítással lehet foglalkozni, de az már a betegesen függő felhasználói kategóriákat feltételez a számítógép és a televízió előtt ülő embereknél. Miközben a tévé még teljesen passzív szórakozást nyújt, a szociális háló lehetőséget ad kiválasztani a minket érdeklő témákat, de ez aktív hozzáállást feltételez a felhasználótól. Ennyi előnye van a tévével szemben, de ha a felhasználó csak elfogadja a rendszer által neki felkínált információkat és nem avatkozik közbe, hogy a neki nem tetsző vagy kellemetlen tartalomtól megszabaduljon, akkor az előny elveszik. Az olvasáshoz semmiben sem hasonlítható, mivel az Facebook által nyújtott passzív információk esetlegesek, pontatlanok és sokszor célzatosan rosszindulatúak, ráadásul a nyelvezet is inkább rombol, mint épít. Ami pozitívumként jelenik meg a közösségi felületeken, az a kommentelés, a hozzászólás lehetősége a többi felhasználó által megosztott témákhoz. Lehet ezt is passzívan, csak olvasva művelni, de mindenki számára ott a lehetőség, hogy egy közösségnek elmondja a saját véleményét. 

Fogunk-e még könyvet olvasni?

A könyvolvasás vagy a színházlátogatás, de a mozi miatt is minden új kommunikációs csatorna megjelenésekor megkongatták már a vészharangot. A Facebook ebbe semmi újat nem hozott. Aki szeret olvasni, annak a háló segíthet az új olvasmányok kiválasztásában, megbeszélheti a hasonló érdeklődési körű olvasókkal az olvasmányélményeit, aki pedig színre és folyóméterre vásárolja a világirodalmat, annak semmit sem árt. Minden a lehetőségek kihasználása vagy elherdálása témakörben mozog. Maga a Facebook felület kiváló lehetőséget ad arra, hogy az általunk kedvelt vagy éppen olvasott irodalomról tájékoztassuk ismerőseinket. A profiloldal bal oldali információs oszlopában a filmek, helyek, zenék és TV műsorok mellett az elolvasott vagy kedvelt könyvek listájának közzétételére is lehetősége van a felhasználónak. Csak ki kell használni azt.

Könyvek

Virtuális élet a Facebook? 

Az a rendszer, aminek alapja az ismerősök közti kapcsolattartás, biztos, hogy sok esetben virtuális életre ad lehetőséget a felhasználónak. A Facebookot sok mindenre lehet használni: valós idejű üzenetküldésre, videóhívás lebonyolítására vagy információszerzésre. Ebben a többi kommunikációs platformnál sokkal jobban teljesít, mivel több ismerőssel tud általa a felhasználó kapcsolatot tartani. Abban, hogy lehetőséget ad az ismerősök csoportokra osztására, hogy iskolai, munkahelyi, vagy érdeklődési kör alapján szervezett csoportokhoz csatlakozhatnak a felhasználók, sok lehetőség rejlik. Persze úgy kell használni ezeket a felkínált lehetőségeket, hogy a felhasználó ne szakadjon el a valós világtól. Vannak csoportok, ahol a cél az ismerkedés, a közös programok szervezése a reális világban. Előfordul, hogy  egy helyi csoportban délidőben megjelenik egy két bejegyzés, amiben közli a csoport tagja, hogy most indul ebédelni valahova és megkérdezi csatlakozik-e valaki hozzá…, sportprogramokat, esti szórakozásokat is terveznek a felhasználók a Facebookon. Szép példája ez a közösségi háló és a valós világ összefonódásának. Sokan azt, hogy az ismerőst bejelentkezve látják a képernyőjükön, telefonjukon, úgy veszik, mintha az illető az egész életét a Facebookon töltené. Tévedhetnek, mert ha valaki egész nap online van a Facebookon, nem biztos, hogy éppen mások bejegyzéseinek olvasgatásával van elfoglalva, lehet, hogy csak a háttérben figyeli az őt érdeklő valós eseményeket.

Összehoz vagy ellenséggé tesz? 

Fontos tény, amit nem árt tudatosítani, hogy a Facebook azt követeli meg a felhasználótól, hogy mindenki a saját nevét használja, mivel így lehet igazi közösséget építeni. Egy Fekete Tulipán, vagy egy XYZ Pártszervezet a közösségi portálon nem tekinthető önálló személynek akivel érdemes az élet dolgairól vitázni. A felhasználási feltételek is konzekvensen azt tartalmazzák. Hogy senki se mondhassa, hogy ez csak vicc, itt egy kis kivonat a feltételekből:

 

A Facebook-felhasználók valódi nevüket és adataikat adják meg, és szükségünk van segítségére annak érdekében, hogy ez továbbra is így legyen. Az alábbi kötelezettségeket vállalja a regisztráció és a fiók biztonságának fenntartása szempontjából:

  1. A Facebookon nem közöl semmilyen valótlan személyi információt, és nem hoz létre a sajátján kívül más számára fiókot engedély nélkül.
  2. Nem hoz létre egynél több személyes fiókot.
  3. Ha fiókját letiltjuk, engedélyünk nélkül nem hoz létre másikat.
  4. Nem használja a személyes idővonalát saját kereskedelmi előnyszerzésre, ilyen célra Facebook-oldalt kell használnia.
  5. Nem használja a Facebookot 13 éves korhatár alatt.
  6. Nem használja a Facebookot, ha szexuális bűncselekmény elkövetéséért elítélték.
  7. Kapcsolattartási adatait folyamatosan pontosítja és frissíti.
  8. Nem osztja meg jelszavát (vagy fejlesztők esetén titkos azonosítóját), fiókjához másnak nem enged hozzáférést, illetve nem tesz olyat, amivel fiókjának biztonságát veszélyeztetheti.
  9. Előzetes írásbeli engedélyünk nélkül senkire nem ruházza át fiókját (beleértve bármely oldalt vagy alkalmazást, melyet kezel).
  10. Ha fiókjához vagy oldalához felhasználónevet, vagy hasonló azonosítót választ, fenntartjuk magunknak a jogot annak eltávolítására vagy visszakövetelésére, amennyiben ezt helyénvalónak tartjuk (például, ha egy védjegytulajdonos olyan felhasználónév miatt él panasszal, mely a felhasználó valódi nevéhez nem kapcsolódik szorosan).

 

FB feltételek

 

A felhasználók túlnyomó többsége szerencsére betartja a feltételeket, bár kivételek mindig akadnak. Ez a valódi identitás jelenti a Facebook igazi erejét. Míg a pár éve is népszerű fórumokon a felhasználók álnevek nicknevek mögé bújhattak a közösségi portál bejegyzéseinél mindent amit leírnak vagy megosztanak a saját nevükkel jelölnek. Elvileg ez visszaszoríthatja a rasszista vagy xenofób megnyilvánulásokat, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen hajlamú emberek túlzott közlési kényszerrel vannak megáldva…  A közös érdeklődésű felhasználók egyszerűbb elérése érdekében bárki létrehozhat csoportot, olyan nevet adva, amilyet akar. Így jöhetnek létre vitaklubok vagy lokális ismeretségi csoportok, iskolaközösségek. Ezek a csoportok lehetnek nyíltak, zártak vagy titkosak. A Felvidéki politikai vitaklub is úgy jött létre, hogy az általam látogatott egyéb csoportokban elszaporodtak a politikai témájú bejegyzések, amiket az adminisztrátorok kemény munkával igyekeztek eltávolítani. Ekkor jött az ötlet, hogy ezeket a felhasználókat egy külön csoportba kéne összehozni, hogy a többi csoport megszabaduljon a kényes vagy éppen provokatív témáktól. Ezért ebben a csoportban csak minimális a moderáció, az egyetlen komolyabb szigorítás az, hogy az adminok komolyan veszik a valós név használatát a csoportban. Naponta sajnos több olyan belépési kérelmet kell eltávolítaniuk, ahol nem létező személy szeretne csatlakozni a csoporthoz. Hasonlóan szigorúan bánnak az adminok a kereskedelmi célú reklámokkal is. Annak ellenére, hogy ennek a csoportnak majdnem ezer tagja van, az aktívak kommentelők száma alig éri el a húszat. A csoportban az emberek  – legalábbis virtuálisan – ismerik egymást, egy idő után már ismerik egymás véleményét és a vitákból az derül ki, hogy egyáltalán nem meggyőzhetőek. Sokszor személyeskedésbe torkolló vitákat provokálnak ki egyesek, néha meglehetősen extrém nézeteket hangoztatva. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy aktívan csak pár ember jelentet meg bejegyzéseket, a visszajelzések azt mutatják, hogy a csendben olvasgató felhasználók figyelik a témákat, és sokszor magánüzenetben fejtik ki véleményüket. A Vitaklub lényege, hogy megismerjük egymást és a különböző véleményeket. Ha elfogadjuk a tényt, hogy nem mindenkinek ugyanaz a véleménye a felhozott témákról akkor ezt a fórumot pozitívumnak lehet tekinteni. 

Megmondani azt, hogy a Facebook összehozza, vagy eltávolítja egymástól az embereket nem lehet. Ha a felhasználó be tud illeszkedni egy egy virtuális közösségbe, akkor ez számára új ismerősöket és kapcsolatokat jelenthet, amit a valós életben is kihasználhat. Az ellenségét pedig mindenki megtalálhatja itt is, ugyanúgy mint az utcán, a kocsmaasztal mellett vagy a politikában.

 

Hozzászólások

hozzászólás