Vírusok, vírusirtók – kell, nem kell?

A vírusok, vírusirtók azóta léteznek, mióta az adatcsere 

Alig néhány nappal az után, hogy a Mozilla egyik korábbi mérnöke méltatta elismerő szavakkal a Windows rendszerek beépített kártevőirtó programját, egy másik jól ismert informatikai vállalat szakértője is megerősítette kollégája értékítéletét. A Google-nél dolgozó Justin Schuh ugyanis szintén kijelentette, hogy szerinte is egyértelműen a Windows Defender a legjobb vírusirtó alkalmazás.”A böngészőgyártók azért nem panaszkodnak a Microsoft Defenderre, mert rengeteg gyakorlati adat bizonyítja, hogy az az egyetlen jól viselkedő antivírus. [..] A Defender az egyetlen [vírusirtó], ami nem akadt össze még egyszer sem a Chrome biztonsági mechanizmusaival”, írta a fejlesztő. Természetesen használhatja bárki a Microsoft ingyenes megoldását, de a való világban a helyzet azért bonyolultabb. A víruskergetőket pedig egy független osztrák szervezet szokta időröl időre összehasonlítani. Lássuk a legutóbbi eredményeket. 

 

Real-World Protection Tests

Ez a teszt a valós világban valós gyakorisággal előforduló fenyegetésekre adott választ értékeli. A teszt nem egy bizonyos időpontban adott reakciót vizsgálja, hanem folyamatában nézi a vírusirtók tevékenységét. Minden antivírus alapbeállításokon működik,  Azok a vírusirtók szerepelnek a tesztben, amiket a havi vizsgálatok alkalmával is használnak. A grafikon az átengedett a felhasználó döntésére bízott és az automatikusan blokkolt támadásokat mutatja. A vonalas grafikon a hibásan vírusnak megjelölt fájlok számát mutatja.

Real-World Protection Tests
Real-World Protection Tests

 

Performance Tests

Ezek a tesztek az antivírus szoftvernek a rendszer teljesítményére való hatását vizsgálja, Az antivírus, mint program fut a háttérben – a valós idejű védelemhez ez kell – és bizonyos mértékben a rendszer erőforrásait. Ha ezeket az értékeket megvizsgáljuk megkapjuk azt, hogy maga az antivírus mennyiben befolyásolja a rendszer sebességét (teljesítményét).

Performance Tests
Performance Tests

 

File Detection Tests

A már a merevlemezen található fájlok vizsgálata a célja ennek a tesztnek. Noha a vizsgálat csak felméri hogy milyen hatásos a malware detekciója a programnak, ez a funkció is fontos a biztonságos használathoz. Azért van rá szükség, mert a rosszindulatú támadások nem csak az internet felől érkezhetnek és a kártékony fájlok már jelen lehetnek a rendszerben amikor a vizsgálatot elvégezzük.

File Detection Tests
File Detection Tests

Tesztelés 

Az AV Comparative telepít minden víruskereső programot a saját fizikai számítógépeire, és frissíti az adatbázisaikat. A malware minta fájlokon ezután a program normál ellenőrzési eljárást hajt végre, az észlelések száma kerül rögzítésre. A PC-k csatlakoznak az internethez a vizsgálat során, ami azt jelenti, hogy a biztonsági programok segítségével bármilyen felhő szolgáltatást is tesztelhetnek. Jellemzően több mint 100.000 malware mintát használnak a vizsgálathoz. Ezeket a kártékony fájlokat a közelmúltban gyűjtötték, azaz néhány hét vagy hónap termésével végzik a vizsgálatot. Annak érdekében, hogy a vizsgált programok ne csak azonosítani legyenek képesek az összes ismeretlen malware fájl, álpozitív tesztet is végeznek File Detection Test alatt.

 

 

Comparatives & Reviews

 

Hozzászólások

hozzászólás