Van, vagy nincs UFO? Dokumentumok vannak róluk…

Mit is tudott, illetve tud az amerikai a hírszerzés az UFO-król? Sokat, de mégis gyakorlatilag semmit. Nemrég vált letölthetővé a CIA ezekre vonatkozó teljes, már nem titkosított dokumentumtára. A 2780 oldalnyi dokumentációt a Black Vault nevű, kifejezetten kormányzati dokumentumok nyilvánossá tételével foglalkozó oldal tette elérhetővé PDF formátumban.

UFO
Az UFO fájlok…

A fájlok, hasonlóan a magyar szokásokhoz kép formájában tartalmazzák a dokumentumokat, ezek az eredeti, legtöbbször még írógéppel, papírra készült dokumentumokról készült képek. Az egyetlen közös pont a dokumentumaiban az, hogy mindegyik valamilyen formában említést tesz egy vagy több, azonosítatlan repülő objektummal kapcsolatba hozható észlelésről, hírről vagy információról.

A CIA UFO-fájljainak elérhetővé válásának nincs köze ahhoz a – szintén a napokban a sajtóban megjelent – törvényi előíráshoz, aminek értelmében az amerikai kormányzati hivataloknak és költségvetési szerveknek az év közepéig össze kell állítaniuk és elérhetővé kell tenniük egy részletes összefoglalót az általuk birtokolt UFO-kal kapcsolatos információkról, és aminek keretében vélhetően további esetek és adatok kerülhetnek majd megismerésre.

 

Original CIA UFO Collection CD-ROM Contents [149MB] – Ez az eredeti dokumentumok tömörített fálja, akit érdekel karácsonyig is böngészgetheti.

 

Az amerikai kormányzati hivataloknak 180 napjuk van arra, hogy minden információt összeszedjenek és a kongresszus tudomására hozzanak amit tudnak az ismeretlen eredetű repülő objektumokról.

Az erre vonatkozó passzust a költségvetési törvény megjegyzései közé dugták el, és az előírja a haditengerészet, a légerő és minden más fegyveres testület, illetve az FBI által az UFO-kkal kapcsolatos, nem kifejezetten titkosított elemzés megosztását a törvényhozókkal. Ezekben az észlelések részletei mellett azt is el kell árulniuk a testületeknek, hogy idegen hatalmakat vagy más sejtenek -e a tapasztalt jelenségek mögött.

Az UFO

Az UFO (angol betűszó: Unidentified Flying Object, magyar jelentése: „azonosítatlan repülő tárgy”, a köznyelvben egyszerűen ufó) olyan repülő objektum, melyet nem azonosítottak. Az ufóészlelések túlnyomó többsége valamilyen csillagászati, meteorológiai, vagy a fizikában optikai jelenségre, esetleg katonai repülőeszközre vezethető vissza, néhány esetben viszont felmerül, hogy az észlelt jelenség oka nem magyarázható, ezeket próbálják tanulmányozni az ufológia területén tevékenykedő önkéntesek.

A jelenség általában nagy érdeklődést kelt, ezért gyakran visszaélnek az ezzel járó nagy nyilvánossággal, így sokan bizalmatlanul kezelik az olyan bejelentéseket, amelyeket egy ember vagy kis csoport (laikus) tett, és tárgyi bizonyítékok (fényképek vagy filmfelvételek) nem elérhetőek.

Hozzászólások

hozzászólás