PCR, antigén, antitest konyhanyelven

Az alábbiakban egy Facebook bejegyzést teszek közzé, amit hirtelen haragomban dobtam össze a sok értetlenkedő – szakértő – kommenthuszár kedvéért. 

Olvasom a sok IQ bajnok szómenését a tesztekről, meg arról, hogy hogy lehet másnap pozitív/negatív valaki. Mindenki nyomja a sok okosságot, de látszik, hogy a magyarázatok úgy pattannak vissza a sima agyfelületről mint a pingponglabda. Megpróbálkozom egy utolsó, reménytelen magyarázattal, kocsmaasztali szinten.

A vírus kimutathatósága az egyes tesztekkel a fertőzéstől eltelt idő függvényében.

Szóval, a bal alsó sarokban, ahol az az „O” van (Infection), ott kapod el a vírust a piacon, buszon, focimeccsen, iskolában, akárhol… Attól függően, hogy mekkora adagot nyeltél be, előbb-utóbb kijönnek rajtad a tünetek (Symptom onset). Azok úgy 3-4 nappal a fertőzés után jelennek meg. Szóval, ha hétfőn köhögnek a képedbe, akkor csütörtökön-pénteken leszel mondjuk lázas, vagy kezdesz köhögni. Ha szerencséd van, akkor kimaradnak a tünetek, de a vírus ettől függetlenül szaporodik, mert mást nem tud csinálni. Tünetmentesen is fertőzhetsz, de kisebb az esélye, mintha köhögve utaznál a buszon. A tesztek típusa szerint más-más időpontban lehet kideríteni, hogy benned van-e a nyavaja.

Tesztek

A PCR teszt elég hamar már a 2. nap körül mutathat eredményt, ha sikerül elég mintát kibányászni a légutakból. Az antigén tesztnek ehhez 3-4 nap kell, mert mást mér. Szóval, ha az első napon tesztelnek semmi se fogja mutatni, hogy bekaptad, de egy nappal később a PCR már lehet pozitív.
Két nappal rá az antigén is pozitívot fog mutatni, és mutatja addig, amíg a szervezet ki nem nyírja a vírust. A PCR az durvább, mert simán pozitívnak fog mutatni akkor is, ha a vírust már legyűrted, mert a darabkái, amit a mindenféle falósejtjeid nem zabáltak még meg, ott parkolnak az orr, meg a garat nyálkahártyájának felületén.

Ez a felzabálási folyamat eltarthat akár a 20 napig is. Ha parázol, és veszel magadnak antitest vértesztet – olyat, amit a patikában is árulnak, mert megbökni mindenki megbökheti az ujját –, hát az gyakorlatilag nem ér semmit, mert akkor kezd eredményt mutatni, amikor a szervezeted már kinyiffantotta a vírust. Persze, ha mutat valamit, örülhetsz, mert kifele haladsz a fertőzésből.

Magyarul:

minden teszt másra jó, másra találták ki. Ha a lehető legtöbb fertőzöttet akarnánk kiszűrni, akkor a PCR-teszteket kéne nagyban alkalmazni, mert azok kapják el a legtöbb embert. Az Ag (antigén) tesztek később kapják el a fertőzöttet, és hamarabb lesz negatív a minta. EBBEN van a fő különbség. Az a két nap a lényeg az elején. Akinek fontos az, hogy a családja egészséges maradjon, teszteltesse magát a PCR teszt segítségével. Elvileg hamarabb kiszűrheti a betegeket. Elvileg, mivel, ha egyszerre végzik el a PCR és az Ag tesztet, akkor – mivel a PCR eredményre várni kell –, azt, hogy pozitív vagy negatív, gyakorlatilag az antigén teszttel egyidőben kapja kézhez az ember.

Hosszú lett…

P.S.: Tökmindegy mivel tesztelnek, mert akár még aznap elkaphatod a vírust. Akkor lenne a dolog betonbiztos, ha két-három naponta megcsináltatná valaki, de ugye az egy kicsit drága is lenne, meg idővel kisebesedne az ember orra…
Szóval marad a LOTTÓ, hogy éppen elkapnak vagy nem. Más dolog a kontaktkutatás, mert akkor már úgy keresnek meg, hogy nagy az esély, hogy benned a nyavaja. 

a vírust
Az antigén teszt hasznosan alkalmazható olyan szituációkban, amikor a SARS-Co-V-2 fertőzés gyors vizsgálatára van szükség. Ez a teszt is a vírus jelenlétét mutatja ki és akkor pozitív, ha a koronavírus már megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Ez már a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban bekövetkezik, így a PCR vizsgálatnál ugyan később, de kimutatja a fertőzést.

 

P.S. 2: A sajtóban olvasható és a politikusok szájából elhangzó sok badarság azért van, mert nem képesek követni a gyógyszeripar eredményeit. Míg a nyáron nem voltak használható gyorstesztek a piacon, őszre megjelentek és kaphatóak is.   

Thomas Schinecker, a Roche Diagnostics elnök-vezérigazgatója szerint különösen fontos, hogy az új teszt az ősszel várható influenzaszezon előtt piacra kerüljön, mivel a kétféle fertőzés tünetei nagyon hasonlóak, így  sok esetben lesz szükség differenciáldiagnózisra. A SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test egy kromatográfiás immunteszt, mely a betegektől egy egészségügyi szakember által levett orr-garati törletmintát használ a SARS-CoV-2 specifikus antigénjeinek kvalitatív meghatározására.

A Roche szerint új gyorstesztjük legnagyobb előnye, hogy tünetmentes személyeken is használható, míg az Abbott tesztjének vészhelyzeti engedélye csak tünetekkel rendelkezőknél javasolja annak használatát – ha azonban nagy szükség van gyorstesztekre, vélhetően az Abbott eszközét is használhatják tünetmentes személyeken. Szakírók szerint az ilyen gyorstesztek legnagyobb problémája nem a specificitás vagy a szenzitivitás, hanem a kimutathatósági határ, amely erősen mintafüggő – és a Roche tesztjét a BioWorld szerint eddig csak tünetekkel rendelkező betegek mintáin tesztelték. A Roche tesztje csak a COVID-19 kimutatására alkalmas, influenza antigéneket nem tartalmaz. (A Roche tesztje ugyanaz, mint amit a szlovák kormány megvett a dél-koreai SD BioSensor gyártótól. )

Hozzászólások

hozzászólás