Google Analytics kezdőknek és bizottsági tagoknak

analytics googleA Google Analytics bonyolult rendszerét
el lehet egyszerűen is magyarázni. Minél
bonyolultabban mászunk bele az
Analytics-be, annál távolabb kerülünk attól,
hogy megértsük mit is látunk a statisztikában.

 

Néhány paraméter magyarázata:

 

Látogatás

Az adott időszak alatt a weboldal szerveréhez indított kérések száma, egyszerűbben ahányszor klikkeltek egy adott weboldalra belépés jelleggel. Ha valaki rákattint egy honlapra, olvasgat, de utána nyitva felejti a honlap ablakát, a legtöbb rendszer egy idő után „kizárja” a statisztikából. A Google Analytics az emberi látogatókat regisztrálja, a robotokat nem.

Oldalmegtekintés

Az adott site-on belül hány aloldalt töltött le a látogató.

Oldal/látogatás

Az egy látogatásra jutó oldalmegtekintések száma. Minél nagyobb, annál jobb.

Visszafordulások aránya

Azon látogatók aránya, akik belépnek a website egy-egy aloldalára, és onnan minden aktivitás nélkül kilépnek. Ők azok a látogatók, akik nem találják meg, amit keresnek, vagy nem tetszik nekik az oldal. Minél kisebb, annál jobb. Magyarra fordítva: ha van 100 000 látogatónk 75%-os visszafordulási aránnyal, az azt jelenti, hogy a látogatók háromnegyede, vagyis 75 000 ember éppen csak rápillant az oldalra és már ugrik is tovább.

Átlagos idő a webhelyen

A teljes webhelyen (weboldalon) töltött átlagos idő. Az átlagszámításból következően a néhány másodperces látogatások és az esetenként félórás, órás látogatáshosszok ebben a számban egybemosódnak.

Új látogatások %-os aránya

Azoknak a látogatásoknak az aránya, amelyek egy adott IP címről (számítógépről) először érkeznek a rendszerbe. Újonnan induló weboldal esetében ez nyilvánvalóan magas, a csökkenés később áll be – feltéve, hogy vannak visszatérő látogatók.

 

  • analyticslogomagas látogatószám, magas kiugrási ráta »A honlap más weboldalakon való megjelenése vagy a keresőhirdetés (fizetett találat a keresőkben) sok látogatót hoz, de a honlap mégsem elég hatékony. A weboldal nagy valószínűséggel komoly usability problémákkal küzd: átláthatatlan, rosszul tördelt szövege elriasztja a látogatókat, vagy épp ellenkezőleg, a link tartalmatlan vagy szegényes megjelenésű oldalra vezette rá a látogatót.
  • jó helyezések a keresőkben, ennek ellenére alacsony látogatottság »A honlap tulajdonosa nem jól választotta meg a kulcsszavakat, vagy termékére, szolgáltatására csekély a kereslet.
  • rossz látogatottság (napi maximum 10-15 látogató) »A honlap felkerült az internetre, de minek?… Hiányzik a webstratégia végiggondolása abból a szempontból, milyen forrásból fognak rátalálni a weboldalra a látogatók.

 

 

Analytics Infoflow Audience Overview

 

A Google Analytics (GA) a Google ingyenes szolgáltatása, ami a weboldal látogatóiról készít és prezentál részletes statisztikát. Fő célkitűzése, hogy a webmesternek segítsen a reklámkampányok optimalizálásában, azáltal, hogy megmutatja, a látogatók honnan kattintottak át, mennyi időt töltenek a weboldalon, illetve hogy földrajzilag hol találhatók. A Google szolgáltatása az Urchin Software Corporation analizáló rendszerén, az Urchin on Demand-on alapul. (A Google 2005 áprilisában felvásárolta az Urchin Software Corporationt). A Google viszonteladókon keresztül még mindig árusítja az Urchin telepíthető szoftverét.

A Google-logóval ellátott változat 2005 novemberében jelent meg, először korlátozás nélkül, majd a hatalmas érdeklődés miatt a regisztrációkat kénytelenek voltak felfüggeszteni alig néhány nappal később. Kapacitásbővítés után a Google egy várólistát hozott létre, a feliratkozottak közül sorsolják a meghívókat a szolgáltatásra. 2006. augusztus 16. óta a szolgáltatás bárki számára hozzáférhető. (wiki)

http://www.sikermarketing.hu/

Hozzászólások

hozzászólás