A COVID-19 járvány epidemiológiai jellemzői és a járványfolyamat modellezésének tapasztalatai

A határokon átnyúló fertőzéseket csak nemzetközi összefogással lehet leküzdeni, addig pedig egy ország sem lesz biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban – mondta dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgatóhelyettese a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete által rendezett COVID-19 járvány szimpóziumon, amelynek a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott helyet.

Dr. Oroszi Beatrix, az ITM vezető epidemiológusa „A hazai COVID 19 járvány epidemiológiai jellemzői és a járványfolyamat modellezésének tapasztalatai” címmel tartott előadást a Semmelweis Egyetemen. Röviden bemutatta a járványmatematikai modellező és epidemiológiai munkacsoport tevékenységét, ami az egyike annak a 17 tudományos projektnek, amit az ITM elindított a koronavírus okozta járvány kezdetén. Az epidemiológus szólt többek között az első járványhullám legfontosabb tanulságairól.

Dr. Oroszi Beatrix példaként említette, hogy az első hullám során a kormányzati intézkedések hatására bekövetkezett 60-90 százalékos kontaktuscsökkenésnek – amelynek szükségességét járványmatematikai számítások is megalapoztak – nagy szerepe volt abban, hogy kontroll alá került a járvány. A vírus terjedését jelző ún. R-érték (ami megmutatja, hány embernek adja tovább átlagosan egy fő a fertőzést) augusztus elején mozdult el ismét az 1 körüli biztonságos tartományból. Az aktuális helyzetről elmondta: a második hullám erősebbnek tűnik, az elmúlt időszakban voltak napok, amikor több fertőzöttet regisztráltak, mint az első hullám csúcsnapjain.

Szintén megfigyelhető, hogy dominál a közösségi fertőzés és jellemzően most egyelőre nem az idősebbek, hanem a fiatal korosztály az érintett. Ismertette a megfékezésre tett javaslatokat is, hangsúlyozva, hogy a visszaszorítás, lassítás stratégiáját – amely minden egyéb megfontolás felett dominál – olyan kockázatarányos intézkedésekkel kell kialakítani, amelyek a negatív gazdasági következményeket a lehető legalacsonyabb szinten tartják.Dr. Oroszi Beatrix

 

Dr. Oroszi Beatrix

 

Dr. Oroszi Beatrix

 

 

 

 

 

 

 

 Oroszi Beatrix

 Oroszi Beatrix

 

 Oroszi Beatrix

 Oroszi Beatrix

20200831_nkkh_oroszi_v4

Hozzászólások

hozzászólás