Intelligens karantén kisokos

A törvényhozás gyorsított eljárásban fogadta el az úgynevezett intelligens karanténről szóló jogszabályt. Az lehetővé teszi, hogy a külföldről hazatérő az állami intézményes karantén helyett az otthoni izolációt válassza, ha letölt egy mobilalkalmazást, amin keresztül a hatóságok ellenőrizhetik.

(TASR) – Sikeresen tesztelték a kötelező állami karantént helyettesítő, intelligens karantént lehetővé tévő mobilalkalmazást – tájékoztatta a TASR-hírügynökséget a kormányhivatal. A hivatal emlékeztetett, hogy az alkalmazást még jóvá kell hagynia az Apple-nek és a Google-nak.       „Ezek a társaságok értékelik, hogy az alkalmazás megfelel-e belső szabályaiknak, hogy megfelelően védi-e a felhasználót stb.

Ezek a vállalatok külön felügyelik a járvánnyal kapcsolatos összes alkalmazást” – közölte a kormányhivatal.       Az intelligens karantén pénteken (május 22.) 15 órakor indulhat el. A kormányhivatal arra kéri a külföldről hazatérő állampolgárokat, hogy mielőtt a határra érkeznének, ellenőrizzék a korona.gov.sk weboldalon, hogy működik-e az alkalmazás.

Mit figyel:

A mobilalkalmazás ingyenes, telepítése önkéntes. A telefon tulajdonosa engedélyt ad arra hogy helyzete megfigyelhető legyen, lehetővé teszi az arcfelismerési funkció használatát, engedélyezi az automatikus frissítést.

 

Az okostelefon alkalmazás és annak összes szolgáltatása elvileg péntektől lesz elérhető. A tesztelése jelenleg is folyamatban van. Nem váltja ki az  állami karantént, akinek nincs okostelefonja vagy nincs megfelelő lakása, nyaralója az otthoni karanténhoz, annak továbbra is állami létesítménybe kell mennie. Ez vonatkozik a tömegközlekedéssel visszatérő emberekre is. A pontos feltételeket a tisztifőorvos határozza meg, és a részleteket az élesítés előtt teszik közzé. Ha a határon a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a hazatelepítő a mobil berendezése nem felel meg az intelligens karantén feltételeinek, akkor állami létesítménybe irányíthatja.

Hogyan működik

Aki külföldről szándékozik visszatérni Szlovákiába, akkor a korona.gov.sk weboldalon ki kell töltenie egy formanyomtatványt és le kell tölteni egy mobiltelefon alkalmazást a telefonjára. A regisztrációhoz egy arcképre is szükség van. A határon ellenőrzik a regisztrációt, az arc biometrikus adatait, a felhasználó becsületbeli nyilatkozatot ír alá és ellenőrzik a házi karanténként megjelölt helyet. A karantén helyét mindenki maga határozza meg, ez lehet hétvégi ház, lakóház, vagy bármi más, ahol egyedül lehet a kérvényező, a helyet a térképen is ki lehet jelölni. 

Az alkalmazás azt értékeli ki, hogy a tulajdonos a karanténhelyen van-e vagy sem. Nem figyeli állandóan a tartózkodási helyet, tehát akkor amikor megsérti a karantént, a Regionális Közegészségügyi Hivatal csak egy értesítést kap arról, hogy valahol máshol tartózkodik. Nem adja meg a tartózkodási helyet.

 

Az alkalmazás véletlenszerű értesítésekkel és SMS-kel felszólítja a felhasználót, hogy igazolja, hogy vele van az okostelefonja. Egyszerűen elég egy fényképet készíteni. Ha ezt a felhasználó nem teszi meg a meghatározott időn belül, akkor a Regionális Közegészségügyi Hivatal felveszi vele a kapcsolatot vagy ellenőrzést küld.

 

FOTO: TASR/Michal Svítok

Ha a hazatelepülő az intelligens karantént választja és elfoglalja a karantén helyét, a harmadik nap után megrendelhet egy koronavírus tesztet. Ezt a mintát egy mobil mintavételi egység segítségével gyűjtik be. A karantén azonban így is 14 napig folytatódik, függetlenül a teszt eredményétől. A karantén megsértése esetén 1650 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

A Közegészségügyi Hivatalnak azonnal törölnie kell az adatokat, ha lejár a karantén ideje, az ellenőrzött személy erről értesítést is kap. A karantén ilyen formája enyhíti az állami létesítmények leterheltségét és csökkenti a költségvetési kiadásokat is.

 

Használati útmutató (ha majd lesz, így fog működni…)

 

      Az ún. intelligens karantén alapfeltétele, hogy a külföldről hazatérő állampolgárnak legyen olyan fényképezőgépes okostelefonja, amelynek része a helymeghatározás funkció is. Az is fontos, hogy ott, ahol az illető a karantént abszolválni fogja, legyen állandó internet-hozzáférés és megfelelő térerő.
      A karantén alá helyezett személlyel néhány napon belül fel fogja venni a kapcsolatot a regionális közegészségügyi hivatal munkatársa, vagy pedig az alkalmazás fogja őt figyelmeztetni arra, hogy kérjen időpontot a koronavírus-tesztelésre a korona.gov.sk oldalon keresztül. Általában a karantén ötödik napján végzik el a tesztet, de már a harmadik napon lehet időpontot kérni.
      A házi karantén ideje alatt a karantén alá helyezett személy, valamint azok, akikkel egy háztartásban él, nem hagyhatják el az otthonukat. Az élelmiszert és más szükségleti cikkeket, például a gyógyszereket előre be kell szerezni, de igénybe vehető házhozszállítás, vagy a szomszédok, barátok, önkéntesek segítsége is. A házi karantén nem ajánlott abban az esetben, ha az adott háztartásban 65 évnél idősebb személy is lakik.
      Amennyiben a külföldről hazatérő személy a házi karantén mellett dönt, még a határon való átkelés előtt le kell töltenie az eKaranténa alkalmazást. Emellett ki kell tölteni egy a korona.gov.sk oldalon található kérdőívet is. A személyes adatok megadása mellett egy térképen ki kell jelölni a karantén helyét, és meg kell adni azoknak a személyeknek az adatait is, akikkel az illető egy háztartásban lakik. Ezeknek a személyeknek nem kell külön regisztráltatniuk magukat. A 16 évnél fiatalabb gyerekeket a törvényes képviselőjük regisztrálja.

SMS-ben kap aktiváló kódot

      Az alkalmazás letöltése után a felhasználó SMS-ben kap egy aktiváló kódot. Az aktiválás után az alkalmazás hozzá fog férni a kérdőívben feltüntetett adatokhoz.
      A házi karantén betartását az alkalmazás rendszeresen, véletlenszerűen fogja ellenőrizni arcbiometria segítségével.
      A határátlépéshez két dokumentumra is szükség van. Egy becsületbeli nyilatkozatra, és egy beleegyezésre, hogy az illető az eKaranténa alkalmazás használata mellett otthon fogja abszolválni a kötelező karantént. A külföldről hosszabb idő után hazatérők 8.00 és 18.00 között léphetik át a határt.
      A határátlépést követően azonnal a házi karantén helyére kell utazni. Ezt a hazatérő megteheti a saját autójával, vagy elszállíthatja őt olyan személy, akivel egy háztartásban él, és együtt fogják abszolválni a karantént. A határt átlépő taxival is utazhat tovább, a sofőrnek azonban FFP2 légzésvédő maszkot kell viselnie. Tömegközlekedési eszköz a továbbutazásra nem vehető igénybe.
      Amennyiben az eKaranténa alkalmazás gyanúsnak ítéli a felhasználó viselkedését, tehát felmerül a karantén megtörésének gyanúja, automatikusan értesíti erről a regionális közegészségügyi hivatal dolgozóit.
      Ha a karantén alá helyezett állampolgár tesztje negatív, a kötelező karantén 14 nap után véget ér, és az alkalmazás automatikusan kikapcsol.

Hozzászólások

hozzászólás