Az internet és a választások

 

Választások, vagy össznépi játékok?

 

Az internet és a választások
Az internet és a választások

Az internetes szavazás drága és nem megbízható” mondják a kormánypárti politikusok. Az igazság az, hogy egy jól elkészített számítógépes program sokkal biztonságosabb mint a jelenlegi helyzet amikor szavazatokat vásárolnak a politikusok a leszakadó néprétegektől (értsd: főleg a cigánytelepeken…). Az internet és a választásokAz internetes szavazás pont azt a réteget aktivizálná, akinek a legmagasabb a műveltsége, fiatal és haladó gondolkodású. Ez nem jó egyetlen populista politikusnak sem. Ezért ellenzik az internetes választást. Ha rá merjük bízni a pénzünket az internetre, akkor azt a négyévenkénti szavazatot is nyugodtan rábízhatjuk.

Sok helyen ahol nem lehet mindenkinek levélben szavazni, az internetes szavazás bevezetését javasolják az egyenlő hozzáférésre hivatkozva, szerintük ugyanis a demokrácia gyakorlásába nem fér bele, hogy van, aki levélben szavazhat, míg másoknak 500 kilométert kell utazniuk.

Az internet és a választások
The Estonian ID-card

Vannak országok, ahol kötelező a választáson való részvétel, és ott senki sem beszélheti ki magát, hogy ő bezzeg el se ment… ráadásul aki nem megy el a választásra és nem igazolja a távolmaradás okát annak kiszámlázzák a választásokra fordított költség rá eső részét. Persze ez is csak akkor jó, ha a politikának nem célja az alacsony részvétel fenntartása. Minél kevesebben mennek választani, annál kevesebb szavazatot kell megvenni a siker érdekében. De kérdem én, hol van akkor az az egekig magasztalt demokrácia?    

 

Hozzászólások

hozzászólás