2007-2009 – Pártszakadás, földindulás

Mivel hajlamosak vagyunk elfeledkezni a régen történt események lefolyásáról, időbeliségéről és részleteiről, itt egy kis múltidéző az Új Szó hasábairól a több mint tíz éve lezajlott palotaforradalomról. Pártszakadás, földindulás. Nagyon tanulságos olvasnivaló azoknak, akik nem élőben követték egykor az eseményeket.
Azt is érdemes lenne kideríteni, mit szólnak az akkori szerzők (lpj, sán, msz, jom, fm, ú, dp) a mai narratívához. 

 

2007

Komárom.
Pártszakadás.

Csáky Pált választotta meg kis szavazattöbbséggel két jelölt közül szombaton az elnöki posztra a Magyar Koalíció Pártja VIII. Országos Kongresszusa. Bugár Béla korábbi elnök 155, az új elnök 169 szavazatot szerzett. A Csákyhoz közel állók megszerezték a párt vezető pozícióinak többségét. Bugár Csáky kérlelése ellenére sem vállalt semmilyen feladatot az új elnökségben, vele együtt távozik a párt több korábbi alelnöke, elnökségi tagja is. A küldöttek szombaton az elnök megválasztása mellett módosították az alapszabályt, és megválasztották az elnökséget is.

A párt második embere az elnökhelyettes, aki egyben a külügyi feladatokat is ellátja Berényi Józsefiéit, az Országos Tanácsot a korábbi megbízott elnök, Farkas Iván vezeti. A küldöttek először az alapszabályt fogadták el, jobbára az elnökség elképzelésének megfelelően módosították a dokumentumot. Ezt követte az elnökválasztás, majd az alelnökök és az elnökségi tagok megválasztása. Az elnökválasztás után Csáky Pál a korteskedés befejezésére, a megosztottság felszámolására szólította fel a küldötteket.

Öllős László politológus szerint a párt veszíthet népszerűségéből Bugár távozásával, aki a legismertebb arca, legnépszerűbb vezető politikusa volt. „A népszerűség-csökkenés hosszú távúvá is válhat, ha nem kezelik megfelelően” mondta lapunknak Öllős. Úgy véli, hogy Bugár távozásával az MKP elveszíti szlovák választóit. Bugár Béla élesen bírálta Csáky Pált, mivel megválasztása után közvetlenül a frissen elfogadott alapszabály módosítását javasolta. „Az alapszabály-előkészítő bizottság munkáját verik szét ezzel” mondta Bugár. 

 

2009

…és ami egy interjúból 2013-ban kimaradt, mivel nem volt meg a másik fél álláspontja…

 

Hozzászólások

hozzászólás