Videók és fotók készítése és beépítése az előadásokba

 

Videók és fotók készítése és beépítése az előadásokba, YouTube csatorna indítása

 

 

Az aranymetszés

Az egyik legismertebb kompozíciós szabály, mely egyensúlyt teremt szimmetria és aszimmetria között, az aranymetszés szabálya. Ha a témát az egyik aranymetszés által kijelölt pontba helyezzük, nagyban befolyásolhatjuk a kép hangulatát, kihangsúlyozhatjuk a témát, dinamikát vihetünk a képbe, de akár egy videóban alkalmazva a szabályt, közelebbinek érezzük magunkhoz a beszélőt. Az aranymetszés egy szakaszt úgy bont két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz, ahogyan a nagyobb az egészhez.

Harmadolási szabály

Igencsak el lennénk keseredve, ha a fotóinkat úgy akarnánk megkomponálni, hogy a képelemek elhelyezkedéséhez pontosan kimérnénk a 61,8%-ot. Viszont ez a szám nagyon közel van a 2/3-hoz, ezért úgy járhatunk el egyszerűen, ha a képkockát gondolatban vízszintesen és függőlegesen is három egyenlő részre osztjuk.
Ez a négy vonal négy pontot jelöl ki, ezek lesznek azok a pontok, amelyek segítenek nekünk a komponálásban. Ha ezek közelébe helyezzük a témánkat, az aranymetszés szabályai szerint komponálunk. Szerencsére ezeket a vonalakat a legtöbb fényképezőgép és telefon a képernyőre tudja vetíteni, így nekünk még csak elképzelnünk sem kell.

Harmadolási szabály

Ablak, mint háttér

Amíg nem ismerjük a trükkjét, szerencsésebb, ha elkerüljük ezt, és inkább olyan helyzetet keresünk, ahol az ablak nem kerül a képre, és az azon át beszűrődő fények nem hátulról világítják meg a fotózni kívánt dolgokat, személyeket. A fényképezőgép funkcióit ismerők ilyenkor az expozíció korrekcióhoz folyamodnak. Csakhogy ennek használatával a háttér is világosabb lesz és akár teljesen kiégetté is válhat. Ilyenkor lehet elővenni a vakut! Persze ha nem segítünk be neki, akkor most a háttér lesz majd sötét. Ennek magyarázata, hogy a záridő rövidebb lesz, hiszen a vaku több fényt biztosít, azonban ez csak az előtérben lévő témát világítja be, az ablak mögötti részt nem.  Egy apró trükköt kell csak bevetnünk, mégpedig növelni kell az érzékenységet. Egy ISO 400-as beállítással már jó eredményt kaphatunk. Hasonló lesz a fotó, ha nem az expozíció korrekciót, hanem a fénymérést helyét állítjuk át.

 

FÉNYKÉPEK SZKENNELÉSE OKOSTELEFONNAL

Papír alapú fotók szkenneléséhez jobb programot eddig még nem láttunk, mint a Google Fotószkenner (PhotoScan by Google) (iOS, Android) alkalmazása. Ez teljesen ingyenes mindkét okostelefonos rendszerre és több nagy előnye is van, így például nagy felbontásban “szkennelhetünk” és mesterséges intelligencia segítségével igyekszik a fotót feljavítani, illetve eltüntetni az esetleges becsillogásokat.

Ennek köszönhetően nem csak albumból fotózhatunk be fényképet, hanem akár egy bekeretezett, üveg előlapos fotóról is esélyünk van jó minőségű digitális másolatot készíteni.

Figyelem!

Hagyományos szkennelés közben kerüljük el az automatikus javításokat. A beolvasás után majd szerkeszthetjük a képet egy grafikus programban, amely sokkal nagyobb lehetőségeket kínál.
A lépések sorrendje a következő legyen: szkenneljük be az alapképet, mentsük el, aztán játszadozzunk vele. Jó ökölszabály, hogy fényképeket legalább 300 dpi-vel (pont per hüvelyk) szkenneljük, hogy megfelelő minőséget biztosítsuk a javítási és helyreállítási technikákhoz.  Javítsuk a színt és a kontrasztot . Előfordulhat, hogy a régi fényképek az életkor előrehaladtával elhalványulnak, elsötétülnek vagy elszíneződnek. Digitális fényképszerkesztő szoftverrel könnyedén javíthatók ezek a hibák.
Fényerő: Világosítsuk ki egy sötét fényképet a fényerő beállításával. Ha túl világos, akkor kissé besötétíthető.
Kontraszt: A Fényerővel együtt legjobban használható, ez a funkció az általános kontrasztot állítja be – többnyire középtónusú (igaz fekete-fehér nélküli szürke szürkék) képek jellemzőit hozza ki.
Telítettség: A Telítettség eszközzel visszafordíthatjuk az elhalványult fotókat – ezzel gazdagabbá és mélyebbé téve a fényképeket.

Jó szolgálatot tud tenni a MyHeritage weboldalon található fényképjavító. Licencelték a Remini mobilalkalmazás létrehozóinak fényképjavítási technológiáját és gépi tanulással hoztak létre egy fényképjavítási technológiát a fényképen látható arcok kiemelésére (a felbontás csökkentésével). Ezzel kifejezetten jó eredmények érhetők el történelmi fényképeken, ahol az arcok gyakran kicsik és elmosódottak, de kiválóan működik új, színes fényképekkel is. A javítás több embert ábrázoló fényképeken működik a legjobban, és lehetővé teszi, hogy minden arcot egyenként feljavítson.

myheritage Videók és fotók készítése
Videók és fotók készítése https://www.myheritage.hu/photo-enhancer

https://www.myheritage.hu/photo-enhancer

 

Üveg mögött…

Csillogás – polarizációs szűrő

Kontrasztosabbá vált az ég, tisztább színűvé a felhők és zöldebbekké a fák, no és a víz színe is naturálisabb lesz, mert a szűrő az ég kékjének tükröződését eltünteti a képről (emiatt jobban látszik a fák árnyéka is a vízen).

Ott van még a délibáb és mindenféle visszatükröződés, ami vezetés közben a szemünket éri az aszfaltról, és polarizáció elvén alapszik a mobiltelefonokban és monitorokban használatos kijelző is. 

Gumi napellenző

Ha vitrinben vagy akváriumban akarunk valamit lefényképezni nagyon jól jöhet, mert az üvegre rányomva kizárja a külső fényt így eltünteti a visszaverődéseket és a csillogást.

 

Hang

A kamerák esetében minél messzebb van a beszélőtől a kamera/mikrofon, annál nagyobb lesz a háttérzaj és a falakról visszaverődő visszhang. Megoldás = ha lehet külső mikrofont csatlakoztatni, akkor ne sajnáljuk rá azt a pár eurót, ha nem lehet és nem tudjuk közelebb tenni a kamerát, vegyük föl a hangot a telefonunkkal. A jobb telefonok zajszűrése kiváló.

 • Irányított
 • Csíptetős
 • Szélszűrős
 • Vezeték nélküli
 • Kézi
  Irányított, Csíptetős, Szélszűrős, Vezeték nélküli, Kézi

 

Képek felbontása, mérete és átméretezése

 

Képek formátuma

JPEG (.jpg, .jpeg, .jpe, .jif, .jfif, .jfi)  a legalkalmasabb: fényképeink megosztására. Veszteséges, beállítható minőséggel.

PNG (.png)  Portable Network Graphics veszteségmentes tömörítési eljárás, transzparens is lehet

PSD (.psd)  a legalkalmasabb: képszerkesztési feladatokra, veszteségmentes

 

Képek felbontása és mérete

Mit jelent a dpi? A dpi: dots per inch, vagyis pont per hüvelyk. Tehát ahány dpi felbontású a kép, annyi pont található egy hüvelykjén (vagyis 2,54 cm-en). A felbontás és a méret összefüggése.

Egy nyomdai minőségű, 300 dpi-s kép esetén tehát milliméterenként 11,81 ponttal találkozunk (300/25,4). Ezt a gyors számolás érdekében kerekítsük 10-re, így kapásból megmondhatjuk például egy 800×600 pixelből (pontból) álló képről, hogy az kinyomtatva kb. 8×6 cm-es méretben lesz jó minőségű. Óriásplakáton ugyan ez a kép akár 80×60 cm-ben is megfelelő, hiszen ott csak 30 dpi az elvárás. És itt érkeztünk el a lényeghez: ugyan az a 800×600 pixeles kép 300 dpi felbontásban pontosan 6,77×5,08 cm-es (az imént a kerekítés miatt 8×6 cm-nek számoltuk), ám 30 dpi felbontásban már 67,7×50,8 cm-es, hiszen itt egy hüvelyken (2,54 cm-en) csak 30 pont van. Ettől még a képünk ugyan abból a 800×600 pontból áll, azáltal lett nagyobb, hogy a felbontását csökkentettük. A felbontás és a méret között tehát fordított arányosság van: ha egy kép felbontását tízszeresére növeljük, akkor a mérete tizedére csökken; vagy ha a méretét növeljük tízszeresére, akkor a felbontása csökken tizedére.

800×600 pixel, na de milyen felbontású? Lehet az a kép akár 1000 dpi felbontású (ekkor a kinyomtatott mérete 2×1,5 cm), vagy 100 dpi-s (ekkor nyomtatva 20×15 cm-es), ettől még a monitoron vagy kivetítőn minden esetben 800×600 pixelnyi helyet foglal el. 

Képek átméretezése

Mekkorára méretezzük át a képet? Akkorára, amekkora a prezentáció ablaka. Nagyobb felesleges. A Windowsnak nincs beépített vagy natív helyi menüje a képek gyors átméretezéséhez. A saját képszerkesztő, -nézegető programjai is csak korlátozottan használhatók. Az ImageResizer programban az egyik jó dolog, hogy alapértelmezés szerint nem módosítja az eredeti képet, hanem egy másolatot hoz létre a módosított mérettel, ugyanabban a mappában, mint az eredeti kép. A program megtalálható a Microsoft PowerToys csomag részeként. Ezzel közvetlenül a Windows Intéző helyi menüjében érhetjük el a képméretezési funkciót, vagyis nem kell külön programot megnyitni, csak kijelölni az átméretezendő képfájlokat és a jobb egérgombbal rájuk kattintani, majd a Képek átméretezése menüponttal megnyílik a Képméretező Windowsra alkalmazás, amelyben minden paramétert kényelmesen beállíthatunk.

XNView, IrfanView Rengeteg funkció kötegelt képfeldolgozás is.

Rengeteg ingyenes, online eszköz is rendelkezésre áll. Ilyen a meretezdat.hu, a Shrink.me, a Squoosh, vagy éppen a JPG.rocks.

Privacy-aware JPEG optimizer

 

Videók vágása

AVIDemux – Az Avidemux egy univerzális konvertáló alkalmazás ami nem csak a kimeneti formátum megváltoztatására használható fel, hanem a videó vágására is jól használható eszköz. Ez az ingyenes alkalmazás a szerkesztések során az AVI formátumot is támogatja. A kezelőfelületnek magyar nyelvet is be lehet állítani. Mit tud?

 • videók vágása és egyesítése
 • egyszerű felület
 • konvertálási módok külön szerkeszthető audió és videó jellemzők.
 • Szín, kontraszt és egyéb megjelenítéssel kapcsolatos paraméterek módosítása

 

Videók és fotók készítése
AVIDEMUX

Ingyenes: Lightworks, VideoPad, VSDC, iMovie (Mac), Davinci Resolve, OpenShot Video Editor, AVS Video Editor
Fizetős 50 Euró körül: VideoStudio Pro 2021, VEGAS Movie Studio 17 Platinum, HitFilm
Fizetős 100 Euró fölött: Adobe Premiere, Vegas Pro, Final Cut Pro(Mac).

 

YouTube-csatorna létrehozása

YouTube-csatorna létrehozása

Ha rendelkezünk Google-fiókkal, létre tudunk hozni egy YouTube-csatornát is, ahol videókat tölthetünk fel, lejátszási listákat készíthetünk.  A csatornát a YouTube webhelyén vagy a YouTube mobilwebhelyén hozhatjuk létre.

Személyes csatorna létrehozása

Az alábbi utasítások végrehajtásával olyan csatornát hozhatunk létre, amelyet csak egy ember, a tulajdonos kezel a Google-fiók használatával.

 1. Jelentkezzen be a YouTube-ra számítógépen vagy a mobilwebhelyen.
 2. Kattintson a profilkép, majd Csatorna létrehozása lehetőségre.
 3. A rendszer megkérdi, hogy hozzon-e létre egy csatornát.
 4. Ellenőrizze az adatokat (Google-fiók nevének és a fotónak a segítségével), és erősítse meg a csatorna létrehozását.

Csatorna létrehozása vállalkozás nevével vagy egyéb névvel

Az alábbi utasítások végrehajtásával olyan csatornát hozhat létre, amelyhez több kezelő vagy tulajdonos is tartozhat.

Csatornát márkafiókhoz kapcsolhat, ha a Google-fiótól eltérő nevet szeretne használni a YouTube-on. 

 1. Jelentkezzen be a YouTube-ra számítógépen vagy a mobilwebhelyen.
 2. Lépjen a csatornalistához.
 3. Válassza ki az új csatorna létrehozásának lehetőségét, vagy használjon meglévő márkafiókot:
 4. Az Új csatorna létrehozása lehetőségre kattintva hozhat létre csatornát.
 5. Ha egy már létező márkafiókhoz kíván YouTube-csatornát létrehozni, válassza ki a márkafiókot a listáról. Ha ehhez a márkafiókhoz már tartozik csatorna, akkor nem hozhat létre újat. Amikor kiválasztja a márkafiókot a listáról, ezzel átvált az adott csatornára.

Márkafiók kezelése

Készíthet olyan fiókot, amely kifejezetten saját márkájához tartozik. A fiókkal és bizonyos szolgáltatásokkal (ilyen például a YouTube) online jelenlétet teremthet.

Megjegyzés: Általános iskolai vagy középiskolai Google-fiókkal nem lehet márkafiókot létrehozni.

 

A márkafiók működése

Miben tér el a márkafiók a normál Google-fióktól?

Lehetősége van rá, hogy másokkal közösen kezelje a márkafiókot – mindenki a saját Google-fiókján keresztül. Nincs szükség különálló felhasználónévre és jelszóra. Fiókjához több tulajdonos és kezelő is tartozhat.

 • A tulajdonosok végezhetik el a legtöbb műveletet, és ők szabályozhatják, hogy ki kezeli a fiókot. A fióknak rendelkeznie kell egy elsődleges tulajdonossal.
 • A kezelők használhatják a márkafiókokat támogató Google-szolgáltatásokat, például fotókat oszthatnak meg a Google Fotókban, vagy videókat tehetnek közzé a YouTube-on.
 • A kommunikációs kezelők lehetőségei megegyeznek a kezelőkével, de nem használhatják a YouTube-ot.

YouTube-fiók igazolása

Csatornád igazolásához meg kell adnod egy telefonszámot. Az ellenőrző kódot SMS-ben vagy telefonhívással küldjük el erre a telefonszámra.

A fiók igazolását követően az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésedre:

 1. 15 percnél hosszabb videók feltöltése
 2. Egyedi indexképek hozzáadása
 3. Élő közvetítés
 4. Content ID-követelések elleni fellebbezés

A Google-fiókkal és a YouTube-bal kapcsolatban az alábbiakat fontos megjegyezni:

Google-fiókkal jelentkezhet be a YouTube-ra. A YouTube-ra való bejelentkezéskor a Google-fiókhoz tartozó e-mail-címet és jelszót kell megadni. Ha regisztrált a YouTube-ra, akkor ha másik Google-szolgáltatásban bejelentkezik a Google-fiókba, ezzel automatikusan bejelentkezik a YouTube-ra is.

Ha törli a Google-fiókját, azzal törli YouTube-adatait is, beleértve az összes videót, a megjegyzéseket és a feliratkozásokat.

 

Videók és fotók készítése
Timebox Timer

Felolvasás, prezentáció

A felolvasásos előadások gyakori hibája a megadott idő túllépése. Ez két dologból fakad: egyrészt tisztában kell lenni azzal, hogy egy normál gépelésű A/4-es oldal normál tempójú felolvasási ideje 3 perc. (Az A/4-es oldal átváltásakor, méretváltásakor ügyeljünk erre!) Másrészt az egyéni tempó, az egyéni beszédstílus módosíthatja ezt a 3 percet. Erre szolgálhat az időméréses próba: beleférek-e az adott X percbe.

Le kell mérni!

A mérést hangos olvasással és órával a közelünkben tegyük meg, mert az úgynevezett csendes, belső olvasás nagyon csalóka. Ezzel a próbával legalább a saját hangunkkal és a szövegünkkel is barátkozunk. Az már csak ráadás, ha mindezt vélt előadói pózban: állva és tükör előtt tudjuk megejteni.

 

Hozzászólások

hozzászólás