Thunderbolt 3 vs. USB-C – mi a különbség?

Az USB-C egyre inkább előtérbe kerül, ha csatlakozókról van szó. Szimmetrikus alakú és sokoldalú, mivel adatátvitelre, töltésre és szinkronizálásra is használható. De van egy Thunderbolt 3 csatlakozó is, amely ugyanúgy néz ki, és első pillantásra megkülönböztethetetlen a „C” csatlakozótól. De vannak köztük különbségek. Miben különböznek?

 

Mi az USB-C?

Az USB-C egy népszerű csatlakozó, amelyet 2013 decemberében vezettek be. Az ezt megelőző időkben a legelterjedtebb csatlakozó a különböző tartozékok PC-khez, autókhoz stb. való csatlakoztatására az USB-A csatlakozó volt. Természetesen nem szabadultunk meg tőle, és még most is széles körben használják. Az USB-C-nek azonban számos előnye van vele szemben. A leggyakrabban említett lehetőség a kétoldalas csatlakoztatás, így nem számít, hogy a csatlakozót melyik oldalra csatlakoztatjuk felül és melyikre alul. Ez például az Apple Lightning-csatlakozóihoz hasonló. Az USB-C kábelek mindkét csatlakozója lehet azonos, vagy a másik csatlakozó a népszerű USB-A.
A csatlakozó kis mérete miatt is nagyon népszerűvé vált, ezért sok okostelefon-gyártó elfogadta a töltéshez használt fő csatlakozóként. Manapság már számos olyan telefont találunk a piacon, amely csak USB-C porttal rendelkezik, amely felváltotta a korábbi micro USB-t. Továbbá az új USB 3.2 Gen2 szabvány szerint az USB-C akár 20 Gbps sebességű adatátvitelre vagy más eszközök akár 100 W-os teljesítményű tápellátására is képes. Az USB-C tehát egy olyan csatlakozó, amelynek technológiáját és paramétereit az USB-szabvány határozza meg.

Az USB evolúciója
Az USB csatlakozók evolúciója

Mi az Intel Thunderbolt?

Ha megnézzük a Thunderbolt 3 kábel csatlakoztatására szolgáló aljzatot, azt látjuk, hogy ugyanúgy néz ki, mint az USB-C. És ez tényleg így van. A csatlakozó valójában az USB-C formáján alapul. Ez azt jelenti, hogy a Thunderbolt 3 kábelt USB-C-hez csatlakoztatja, és fordítva.

Az Intel eredetileg Light Peak néven fejlesztette ki a Thunderboltot, és az Apple-lel együttműködve 2011 elején hozta nyilvánosságra a csatlakozót. Ez az új MacBook Pro bemutatóján történt. A Light Peak név nem hangzott el a bevezetéskor, mert az Apple a gyors adatátviteli technológiát Thunderboltnak nevezte át saját magáról.

USB vs Thunderbolt 3
USB vs. Thunderbolt

Thunderbolt 3

A Thunderbolt-csatlakozó első két generációja másképp nézett ki, mint a harmadik. Pedig a Thunderbolt 2 egy magasabb és keskenyebb csatlakozó volt, míg a Thunderbolt 3 meg nem változtatta a formáját, hogy úgy nézzen ki, mint az USB-C. Ezt a jelenleg elérhető leggyorsabb adatátviteli sebességgel rendelkező interfészt az Apple még mindig népszerűsíti, és a MacBook Pro és MacBook Air termékcsaládokat is ezzel szereli fel. De nem csak az Apple használja a Thunderbolt csatlakozókat, az Acer, a HP, a Lenovo és a Dell is rendelkezik vele.

Az USB-C és a Thunderbolt 3 közötti különbségek

Most elérkeztünk az USB-C és a Thunderbolt 3 közötti tényleges különbségekhez. A csatlakozók vizuálisan azonosak, de néhány dologban különböznek. Ha pusztán az USB-C-ről beszélünk, akkor a szabványt, pl. az USB 3.2-t és az ebből eredő paramétereket vesszük figyelembe.Egyszerűen fogalmazva, a Thunderbolt paraméterei jobbak. Az USB-szabvány paraméterei legalább egyenlőek. Ha a Thunderboltot egy klasszikus USB-C portba csatlakoztatja, akkor az adatátvitelre is alkalmas. Az adatátviteli sebességet azonban az USB szabvány korlátozza, és nem tudja majd kihasználni a Thunderbolt 3 40 Gbps sebességét. Azok, akik több monitort értékelnek a munkahelyükön, és nem akarják HDMI-kábelen keresztül csatlakoztatni őket, inkább a Thunderbolt 3-at fogják értékelni. Összesen két monitor csatlakoztatására képes 4K felbontással. USB-C, akkor csak egy monitor 4K felbontással.

Az egyéb eszközök töltéséhez szükséges teljesítmény tekintetében a technológiák nem különböznek, mindkettő akár 100 W (5 A, 20 V) teljesítményre is képes. A Thunderbolt az USB-szabványon, és így az USB-C-n túl több protokoll támogatását is magával hozza. Nemcsak az USB és a DisplayPort, hanem a Thunderbolt és a PCI Express busz is támogatott.

USB-C (USB 3.2) Thunderbolt 3

  USB-C (USB 3.2) Thunderbolt 3
Adatátvitel 20 Gb/s 40 Gb/s
Monitor támogatás 1× 4K monitor 2× 4K monitor
Töltési teljesítmény  akár 100 W akár 100 W
Protokollok DisplayPort, USB DisplayPort, USB, Thunderbolt, PCI Express

 

A Thunderbolt előnye a perifériák széles skálája. Ha van egy ilyen csatlakozóval rendelkező laptopod, csak csatlakoztass egy dokkolóállomást a Thunderbolton keresztül, és ezen keresztül máris csatlakoztathatsz monitorokat, pendrive-ot, külső merevlemezt, hálózati csatlakozót, memóriakártyát stb. Biztos lehet a maximális adatátviteli sebességben és töltésben.

Thunderbolt 3 vs. USB-C
Thunderbolt 3 vs. USB-C

Hozzászólások

hozzászólás