Netes kedvenceink (1) – A színekről és a színkörről

A színekről és a színelméletről tankönyveket írtak már tele, de van néhány alaptétel ami mindenkinek jól jöhet. Nem csak azoknak akik grafikával foglalkozik, de azoknak is akik ki akarják festeni a lakásukat…, Ha figyelembe vesszük az utóbbi állítást, akkor rájöhetünk, hogy ez nem is olyan nagyon unalmas téma.

 

A színkör 

A színkör a a piros, sárga, kék alapszínekre (primary colors) épül. Minden más színt ki lehet keverni ezekből az alapszínekből. Az alapszínek nem keverhetők ki más színek kombinációiból. A másodlagos színek (secondary colors) két alapszín kombinációjából alakulnak ki, ezek a narancssárga, zöld és a lila. A harmadlagos színek (tertiary) logikusan a másodlagos színek keverékeiből állnak össze, és az elsődleges és másodlagos színek között helyezkednek el.

szinelmelet

 

A színekről a színkörön hangulati hatás szerint is megkülönböztethetjük a meleg és hideg színeket (warm and cool colors). A meleg színek – a piros, sárga és a narancssárga – élénkek és energikusak, míg a hideg színek – a zöld, kék és a lila – nyugodtság érzését sugallják. A színkörben egymással szemben álló színeket egymás kiegészítő színeinek (complementary colors) nevezzük. Ezeket összekeverve sötétszürke árnyalatot kapunk.

Nem mindenki szaladgál azonban színkatalógussal a hóna alatt. Az internetet okosan használók számára jó kiindulópont lehet a paletton.com címen megtalálható elektronikus színkör, ami segíthet a megfelelő színkombinációk kiválasztásában. 

 

A színekről

Paletton

 

Ez egy nagyon szimpatikus hobbi projekt, ami reklámokból tartja fönn magát. Az ablak bal oldalán található maga a színkör ahol egérrel választhatjuk ki a nekünk tetsző alapszínt, majd megkapjuk az ehhez illeszkedő színeket esetleg a kiegészítő színekkel együtt. A jobb tájékozódás érdekében az ablak jobb oldalán egymás mellett láthatjuk a színpárokat, hármasokat vagy négyeseket. Az egyes színeknél látszik a webes felületeken használt HEXA kód, de a színre kattintva további információkat is megtudhatunk az adott színről. (RGB [hex], RGB [0-255], RGB [0-100%], Hue* (RYB), Luminosity [0-100%], Rel. luminosity bvWCAG [0-100%] és LAB kódolás is látható.)

 

Color Method of Action
Color: Method of Action

Color: Method of Action

Ha begyakoroltad a színkör használatát és ki szeretnéd próbálni magad színismeretből, van egy másik oldal, ahol ezt megteheted. A Color: Method of Action teszt arra szolgál, hogy rászoktasson a színekben való gondolkodásra. Az oldalon a megadott színekhez kell megtalálni a megfelelő árnyalatot, telítettségét, kiegészítő színt. Az egész annyiból áll, hogy az egérkurzort kell mozgatod a színkeréken.

Hozzászólások

hozzászólás