Hogyan válasszunk külső akkumulátort okostelefonunkhoz

Manapság a modern telefonok energiaéhsége olyan mértéket öltött, hogy az egy évtizeddel ezelőtti telefonokhoz képest  gyakorta tízszer gyakrabban kell tölteni az akkumulátort. Ma az emberek szűnni nem akaró problémája a folyamatosan használt mobil eszközök energiaellátásának biztosítása. Míg a kilencvenes években egy mobiltelefon akku kapacitása még elsődleges szempont volt a tervezéskor, ma már nem ez a legfontosabb. A mai okostelefontól azt a teljesítményt várja el a felhasználó, amit korábban csak az otthon használt asztali számítógépeik tudtak nyújtani. Mivel a második legfontosabb szempont nem az üzemidő, hanem az esztétikum lett, az eszközök akkumulátorai egy majdhogynem lehetetlen feladattal néznek szembe. Minimális méretben minden eddiginél nagyobb étvágyú processzorokat és kijelzőket kell ellátniuk árammal. Nem csoda, hogy eljutottunk abba az állapotba, hogy intenzív használat mellett naponta akár több töltés is szükséges. Amíg a fali csatlakozó kéznél van semmi gond, de ha nem áll módunkban konnektortól konnektorig szervezni a napunkat, kell egy jó külső áramforrás, ami ellátja energiával a zsebszámítógépünket. Nézzük meg, mit is kínál a „power bank” technológia.

RAVPower-14000mAh-Deluxe-Power-Bank-61
RAVPower-14 000 mAh-Deluxe-Power-Bank

 

Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy szükségünk van a technológia adta lehetőségre, mindenekelőtt meg kell határoznunk, milyen paraméterekkel rendelkező PowerBank-ra van szükségünk.

 

AData akkumulátort nyugodtan vehetünk...
Korrektül feltüntetett kapacitás. A 10 000 mAh-ás akkumulátor a telefonnak 6 300 mAh energiát képes átadni.

 

1. KAPACITÁS

Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége a mAh (milliAmper/óra). Ez jelöli a tárolt elektromos töltés mennyiségét. A telefon akkumulátorának kapacitása leolvasható magáról az akkumulátorról, vagy a kézikönyvből. Manapság a legegyszerűbb okostelefonok akkumulátorának kapacitása is meghaladja az 1000 mAh-t, túlnyomó többségük akkumulátorának kapacitása 2000 mAh körül mozog, a nagyobb képernyőjű típusoké elérheti a 3-4000 mAh-t is. Ezeknél az értékeknél kezdődnek a táblagépek is. Ebből következik, hogy ahhoz, hogy teljes mértékben fel tudjuk tölteni a telefont a PowerBank kapacitásának meg kell haladnia a telefon akkumulátorának kapacitását.. Ha tehát az eszközünk akkumulátora 1500 mAh-ás, nem árt legalább 3000, de inkább 5000 mAh PowerBank-et választani hozzá. Fontos tudni, hogy hiába stimmel a képlet matematikailag, nem várhatjuk el egy 6000 mAh-ás PowerBank-től, hogy háromszor teljesen feltöltsön egy 2000 mAh-ás akkut, mivel a töltés egy igen összetett kémiai-fizikai folyamat. Ráadásul, az eszközökre írt értékek a telefonon magára a 3,6 V-os akkura vonatkoznak, nem az 5V-os tötésre. A külső akkumulátorok adataiban is nagyon megtévesztő az, hogy a gyártók nem mindig tüntetik fel a PowerBank tényleges kapacitását az 5 V-os töltőfeszültségen. FIGYELEM ez a 3,6 V-os akkumulátor kapacitásának csak a 60-70%-a. Magyarul: ha egy PowerBank csak egy mAh értéket tüntet fel a csomagolásán, akkor az az akkumulátorra vonatkozik. Egy 10 000 mAh-ás akkumulátor legfeljebb 6000 mAh-nyi energiát tud továbbítani a töltőfeszültségen a telefonnak. 

Ezt a powerseed akkumulátort ha nem muszáj, akkor ne vegyük meg.
Csak egy mAh érték és feszültség van feltüntetve, a valós kapacitás alig 10 000 mAh.

2. FESZÜLTSÉG

Nagyon fontos, hogy a töltésre használt PowerBank kimeneti feszültsége soha ne legyen alacsonyabb, mint a töltött eszközé, különben töltés helyett egyszerűen lemerítjük az akkut. Mindegyik eszközön szerepel egy Voltban megadott érték (USB kimenet esetében 5V), ezt feltétlenül ellenőrizzük vásárlás előtt! 

 

A sony20000spec akkumulátort is nyugodt szívvel ajánlhatjuk.
SONY akku. Korrektül feltüntetett kapacitás. A 3,7 V / 20 000 mAh-ás akkumulátor a telefonnak 5 Voltnál 12 000 mAh energiát képes átadni.

 

3. KIEMENETEK SZÁMA

Nem pusztán kényelmi szempont egy PowerBank kimenő USB portjainak száma, hiszen egy két porttal rendelkező típus egyszerre két telefont tud tölteni. Az izmosabb példányok azonban 2,1 A vagy magasabb árammal képesek tölteni, vagyis alkalmasak az energiaéhesebb telefonok vagy táblagépek töltésére is.

 

Ezt az Asus akkumulátort csak az vegye, aki egy töltéssel legfeljebb kétszer akarja feltölteni vele a telefonját.
Fel van tüntetve ugyan az akkufeszültség és a rá vonatkozó kapacitás, de az értékek nincsenek átszámolva az 5 voltos töltőfeszültségre.

4. EGYÉB SZEMPONTOK

Az üzletekben kapható kiszemelt termékek között még van pár olyan különbség, amelyeket számításba kell vennünk. Először is, sose hagyjuk magunkat átverni! Ha 20 000 mAh-nál nagyobb értékkel találkozunk egy termék leírásában, nevessünk egy nagyot, ugyanis jelenleg nagyjából ez a felső határa a valós és hihető kapacitásnak. Ha egy nagy kapacitásúként kínált PowerBank könnyebb, mint a hasonló kapacitású többi modell vagy jelentősen olcsóbban árulják, akkor ott valami átverés van, ugyanis a fizika törvényeit nem lehet áthágni és a minőséget meg kell fizetni. Nem mindegy az sem, hogy milyen kiegészítőkkel rendelkezik a termék, hiszen a kábelek és táskák, esetleg dokkolók megléte-hiánya, illetve minősége sokat javíthat a felhasználói élményen. Amennyiben univerzális külső akkumulátort szeretnénk választani, válasszunk olyat, ami lehetőséget ad a netbookok és laptopok töltésére is. 

 

Az LPTECH Li-Polymer akkumulátort használhatja laptophoz is.
LPTECH Li-Polymer Iphone Samsung Laptop Power Bank Battery 20000mAh

 

5. ÁTVERÉSEK

Mivel a PowerBank üzletág a jövedelmezőbbek közé tartozik, ezért nagyon sok hamis termék található a  piacon. Főleg a gyanúsan olcsón nagy kapacitásokat kínáló eladóktól kell óvakodni, mert ezek majdnem teljes bizonyossággal hamisak.

Xiaomi 10400mAh Power Bank. Egy eredeti és egy hamis...
Xiaomi 10400mAh Power Bank. Egy eredeti és egy hamis…
Nem mindegy mi van a burok alatt...
Nem mindegy mi van a burok alatt…

 

Külső hivatkozások: ADATAXiaomi, SONY 

Hozzászólások

hozzászólás