DTP alapok – tiszta formátum, kifutó, vágásjelek, vágásjelek eltolása,…

zakladne-pojmy

letölthető PDF

Nyers méret

Ez a nyomtatványok vágás előtti mérete, ahogyan azt a papírra nyomtatják, tehát a hulladékkal együtt.

Vágott méret

Ez az a méret, amelyet a nyomtatvány nyers méretéből a vágás után kapunk. A4-es formátum esetén ez 210 x 297 mm. A méretek megadásakor először mindig a lap szélességét kell megadni, majd a magasságát.

Vágási jelek

Ezek a nyomtatási ívek sarkaiba nyomtatott vonalak, amelyek megmutatják a nyomtatónak, hogy hol van a vágandó nyomtatási terület határa. Ezek az átlátszó formátumon kívül, de a nyomtatott lap vastag formátumán belül helyezkednek el.

Kifutó (bleed)

A nyomtatott anyagnak az a területe vagy része, amely túlnyúlik a tiszta méreten. Ez a nyers méret része, amelyet a tiszta méret történő vágás után eltávolítunk. Általános szabály, hogy a minimális mérete mindkét oldalon 3 mm.

A kifutó nélkül egy pontatlan vágás fehér vonalat tartalmazna a lap szélén.

po-oreze-bez-spadavky

letölthető PDF

Levágás

Ez a nyers méret vágása a vágási jelek által meghatározott határon belül a kívánt tiszta méret elérése érdekében.

po-oreze

letölthető PDF

A vágási jelek eltolása

A tiszta formátumból származó vágási jelek eltolása. A gyakorlatban 3 mm-es levágás esetén a vágási jelek eltolódásának 3 mm-nek kell lennie, hogy a vágási jelek ne zavarják és ne „értéktelenítsék” a levágást.

chyby kifutó

letölthető PDF

Illesztési jelek

Ezek a nyomtatott papírlapon egy körben lévő keresztként jelennek meg. Nem véletlenül vannak ott, és nem szimbolizálnak semmilyen vallást.
Szándékosan vannak ott, és a többszínű nyomtatás pontossága, valamint más, nem kevésbé fontos műveletek, például a hajtogatás, a ragasztás és a stancolás miatt.
Legfontosabb feladatuk az, hogy tájékoztassák a nyomdászt a lap igazításáról abban az adott gépben, amelyben a gyártási művelet éppen zajlik.

Összefoglalva egy jótanács. Ha nem biztos a kifutó nagyságában, akkor hívja fel a nyomdát és kérdezze meg. 🙂


Ha névjegykártyák, röpcédulák vagy más grafikai anyagok nyomtatásával nyomdához fordul, akkor az ún. kifutó és vágójelek megadása is fontos. Mit is jelentenek ezek pontosan és hogyan illeszthetők be ezek az elemek nyomtatni kívánt dokumentumba?

Kifutó

A „kifutó” szleng megnevezés nyomtatni kívánt dokumentum szín átfedését jelenti, amelyet az alábbi ábra az 1. és 2. pont közötti térrel határoz meg:

21.jpg
Forrás: Omegaosiris, CC BY-SA 3.0,

 

Mi kifutó funkciója? Ha a fenti grafikát csak az 1. pont széléig nyomtatnánk, akkor előfordulhat, hogy vágás után egy vékony fehér csík marad az egyik szélénvilágon egyetlen nyomtató sem képes papír teljes felületére nyomtatni (még szegély nélküli nyomtatók sem) – és egyik sem tud század milliméter pontossággal nyomtatni.

Ezért fontos, hogy színek és a képek kijjebb terjedjenek grafika szélén, hogy nem kívánt fehér szegélyeket elkerüljük. Ezen okok miatt használjuk kifutót grafika szélén, amelyet ezután levágnak. Szélessége és 5 milliméter között mozog (a szabvány mm). fent leírt okok miatt kétoldalas nyomtatásnál is fontos kifutó. Csak színes élek esetén használatos – fehér élek nem jelentenek problémát, ha fehér papírra nyomtatunk.

RA, SRA és más nem hagyományos formátumok
Kis névjegykártya készítésekor nincs gond az élek levágásával, de mi van, ha A4-es színes szórólapot szeretne nyomtatni? Egyszerűen használjon RA4 vagy SRA4-es lapokat. Mindkét formátum klasszikus „A négyes” formán alapszik, de szélesebb élekkel rendelkeznek – pontosan azért, hogy szórólapot kifutóval és vágójelekkel is ki lehessen nyomtatni. részletekért lásd papírméretekről szóló cikkünket.

Vágási jelek

Vágási jelek (vágójelek) azt sort jelzik, ahol vágást szükséges elvégezni nyomtatás kívánt formátumának eléréséhez. vágási jelöléseket kifutóban helyezik el, hogy végső vágás után dokumentumon már ne szerepeljenek.

A vágás papírvágóval történik. Ez lehet kézi, de a működéséhez nagy ügyességre van szükség, sőt papírvágógépekkel szemben, melyeket gyakorlatban gyakrabban használnak, pontosság és a vágási sebesség szempontjából is elmarad.

Az alábbi kép mindkét elem használatát szemlélteti. vágójelek fotó sarkaiban láthatók, kifutó pedig sárga vonalak mögött van (a jobb szemléltetés érdekében hozzáadva):

31.png kifutó

Néhány szakmai nyomat esetében találkozhat fog az ún. illesztő jelekkel (az ofszet nyomtatásnál használják az egyes színek megfelelő átfedésére). Színpalettát is gyakran használnak, mely annak ellenőrzésére szolgál, hogy színek megfelelő színárnyalatban és telítettségben kerültek-e nyomtatásra.

Vágásjelek beszúrása nyomtatási képbe

A modern grafikai alkalmazásokban viszonylag egyszerű kifutó és a vágási jelek beállítása és beillesztése. Az élátfedés pontos szélességét nyomda is jelzi. Hacsak másként nem kérik, a nyomtatni kívánt adatokat PDF formátumban küldje el (a fényképnyomtatásra ez nem vonatkozik) és 1: méretarányban.

A kifutó és vágási jelek létrehozása előtt mindig tisztázza grafikai sablon méreteit. Ellenőrizze, hogy megfelelő-e felbontáskapott nyomat nem lesz akkora, mint amit monitoron lát. képernyő felbontása 100 DPI körül mozog, de a minőségi nyomtatás akár 600 DPI-t is elérheti.

Ezeket az aggodalmakat Ön helyett könnyen megoldják grafikai szoftverek – csak adja meg végső nyomtatási méreteket. Ne felejtsen el néhány millimétert (a nyomtató specifikációjától függően) hozzáadni kifutóként.

Eljárás: vágójelek Canva-ban

A Canva online eszköz – következő két eszköztől eltérően – az alapverzióban ingyenes. Az Adobe Photoshop-hoz hasonlóan lehetővé teszi vágásjelek hozzáadását kép PDF-be exportálása során:

Eljárás: vágási jelek az Adobe InDesign alkalmazásban

1. Válassza a Fájl menü Export opcióját
2. Adja meg a fájl nevét és válassza ki az Adobe PDF (print) fájltípust.
3. Az Adobe PDF Preset résznél válassza ki a PDF/X-3:2002 szabvány opciót.
4. A PDF kompatibilitást állítsa 1.3-ra.
5. A Marks and Bleeds menüben kapcsolja be a Trim Marks (vágójel) opciót.
6. A kifutó értékét állítsa 3mm –re.
7. Az Output menü Colour Conversion opcióját állítsa Convert to destination opcióra.
8. Az Output menüben az Output Intent Profile Name opciónál a a színprofilt állítsa Coated FOGRA39 vagy Euroscale Coated V2 (Iso coated V2)-re.
9. A PDF fájl elkészítéséhez kattintson az Export gombra.

A kifutót az új dokumentum létrehozása során állíthatja be, PDF-be történő exportálás során pedig vágójeleket:

Eljárás: vágási jelek az Adobe Photoshop alkalmazásban

1. Válassza a Fájl menü Save as… opcióját
2. Adja meg a fájl nevét és válassza ki az Photoshop PDF fájltípust.
3. Az Adobe PDF Preset résznél válassza ki a PDF/X-3:2002 szabvány opciót.
4. Az Output menü Colour Conversion opcióját állítsa Convert to destination opcióra
5. A PDF fájl elkészítéséhez kattintson a Save PDF gombra.

Vágási jeleket kép PDF-exportálása során adhat hozzá:

Eljárás: vágási jelek az Adobe Illustrator alkalmazásban

1. Válassza a Fájl menü Save as… opcióját
2. Adja meg a fájl nevét és válassza ki az Adobe PDF fájltípust.
3. Az Adobe PDF Preset résznél válassza ki a PDF/X-3:2002 szabvány opciót.
4. A PDF kompatibilitást állítsa 1.3-ra.
5. A Marks and Bleeds menüben kapcsolja be a Trim Marks (vágójel) opciót.
6. A Bleed (kifutó) értékét állítsa 3mm –re.
7. Az Output menü Colour Conversion opcióját állítsa Convert to destination opcióra.
8. Az Output menüben az Output Intent Profile Name opciónál a színprofilt állítsa Coated FOGRA39 vagy Euroscale Coated V2 (Iso coated V2)-re.
9. A PDF fájl elkészítéséhez kattintson a Save PDF gombra. 

Hozzászólások

hozzászólás