Az arcmaszk és a légzés

Olvassa az ember a mindennel szembeszállók kommentjeit arról, milyen rettenetes a maszk viselése, hogy szétmarja a fertőtlenítő a gyerekek kezét, hogy megfulladnak a széndioxidtól…

Komolyan mondom, néha az az érzése az embernek, hogy az emberiség nagy részének meg kéne tiltani a gondolkodást… Az írás tanításáról is hasonló a véleményem, de azt a tanárok nem szeretik hallani.

 

Nem csoda egyébként, hogy sokak összezavarodtak a maszkviseléssel kapcsolatban: a járvány legelején még a WHO és Cecília néni adta meg a felütést a problémához, hiszen összevissza nyilatkozgattak. Ma már tudjuk, hogy fertőzőképes vírusok kerülhetnek a szervezetbe akkor is, ha egy koronavírusos emberrel beszélgetünk, hiszen a levegő apró szennyeződésrészecskéin, sőt, az általunk kibocsátott nyálcseppeken is lehetnek kórokozók. A maszkviselés ezért vált ilyen fontos védekezési módszerré.

 

Azok számára, akik még tudják használni az agysejtjeiket egy kis fejtágító következik.

 

Maszk

Az első nagy maszkviseléses hisztéria idején, amikor még nem lehetett ipari maszkokhoz hozzájutni, minden épkézláb emberből varrónő lett és a legfurább maszkok gyártásába fogott a falu és város apraja-nagyja.  Igaz ugyan, hogy az illetékes elvtársak (legalábbis nálunk) már a kezdetektől szorgalmazták a maszkviselést, de azt mondták, hogy jobb az akármilyen, mint ha nincs. Eddig ez rendben is lenne. Csakhogy azóta eltelt pár hónap és az utcán még mindig azokkal a sebtében összedobott akármilyen anyagból készült maszkokat látjuk, amiket anno legyártottak. Nincs is vele nagyobb baj, csak az, hogy azok, akik hivatásukból eredően egész nap kell, hogy viseljék a maszkot nem hordhatnak olyat, ami huzamosabb használatnál kényelmetlen, esetleg káros az egészségre.

A tanárok, eladók, és minden olyan munkát végzők számára, aki emberekkel foglalkozik, a munkaadónak kéne biztosítani legalább azt a mennyiségű orvosi, egyszer használatos maszkot, amivel 2-3 óránként lecserélve azt, még   relatíve kényelmesen el lehet létezni. Egyedül a szorosan illeszkedő, N95 (FFP2) légzőmaszkok hosszantartó viselése vezethet némileg csökkent oxigénbevitelhez, a lazán illeszkedő, porózus textil és sebészi maszkok esetében reálisan nem merül fel ilyen probléma.  A légzéselégtelenség és a fulladás, amit maszk viselésekor érzékelünk, inkább pszichikai eredetű.

A házi készítésű maszkok ugyanis minden mosásnál veszítenek az amúgy se túl jó képességeikből. Az FFP2 és annál jobb maszkok sem alkalmasak a sokszori használatra. Ha nincs rá mód, hogy újra cseréljük akkor pedig rendszeresen fertőtleníteni kellene őket. Sok módszert kitaláltak már a gőzöléstől az UV lámpáig, de sajnos egyik sem túl megbízható.

 

szén-dioxid
Úgy nagyjából…

Légzés

Igen, a maszkban nem teljesen szabad a légzés, ahhoz, hogy egy jól szűrő anyagon átmenjen a levegő egy kicsit intenzívebb munka kell, mint a sima lélegzetvételhez. Kilégzésnél is. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik valamilyen szájüregi probléma vagy fertőzés miatt eleve rossz kellemetlen szájszaggal élnek közöttünk. Egy lyukas fog vagy egy gyulladt torok meglehetősen undorítóvá tudja tenni a maszk használatát a viselője számára. Nekik csak annyit: gondoljanak bele, eddig a többi ember szagolta… 

Vissza a légzéshez. Sokak a szén-dioxid belégzés miatt aggódnak. Nos egy jól illeszkedő szájmaszk alatt menyi hely lehet? 5-10 köbcenti? Kilégzéskor legfeljebb ennyi kilégzett levegő maradhat a maszk alatt, de inkább kevesebb. Aki tud kivonni, összeadni esetleg szorozni, annak nem túl nagy munka kiszámítani, hogy ez mekkora része az egyszeri fél literes lélegzetvételnek (500 cm3). Ráadásul a tüdőben sose cserélődik ki egyszerre az összes levegő, mert az ugye 5-6 liter befogadására képes (5-6000 cm3).      

 

 

tüdő
A tüdő 5-6 liter levegő befogadására képes

 

Aztán ott van a légzési perctérfogat

Nyugodt légzéskor percenként átlag 16-szor veszünk levegőt, egy levegővétellel fél liter levegő cserélődik ki. Vagyis egy perc alatt 8 liter levegő cserélődik a tüdőben, ez a légzési perctérfogat.

Ha ebből leszámoljuk azt a maszk alatt maradó pár köbcenti kilégzett levegőt meg is nyugodhatunk. Főleg akkor, ha tudjuk, hogy a kilégzett levegőben még mindig 15,4% az oxigén és csak 5,3% a szén-dioxid aránya. Ha nem így lenne, akkor az elsősegélyhez használt szájból-szájba való lélegeztetéssel semmi re se mennénk. Hogy világos legyen, a földi légkör 78% nitrogént, 21% oxigént, 0,93% argont, a környezetben nyomokban előforduló gázokat, 0,04% szén-dioxidot tartalmaz. Szóval az a kilégzett 5%-nyi szén-dioxid aminek csak a pár százaléka marad a maszk alatt biztos nem fog megölni senkit. A toxikussághoz ugyanis nagyon magas dózisra van szükség. A szén-dioxid szintnek 10%-ra kellene növekednie ahhoz, hogy életveszélyes legyen.  A textil maszkok rendszerint nem képeznek olyan akadályt, amivel ilyen radikális oxigénhiányt és extrém szén-dioxid-szintet tudnának okozni  Nyilván jobb érzés maszk nélkül lenni, mint maszkban, de valószínűtlen, hogy oxigénhiány miatt jelentkezne kellemetlen tünet.

 

 a légzés mélysége szén-dioxid
Terhelés esetén nőhet a légzésszám, illetve a légzés mélysége (edzett emberek esetében ez a számottevőbb).

 

A maszk lényegesen csökkenti a beszéd, köhögés, kilégzés közben messzire jutó nyálcseppek mennyiségét, ami azt jelenti, hogy ha valaki fertőzött, kevesebb eséllyel adja át másnak a betegséget. Ha mindenki hordana maszkot, ezekkel már hatékonyan meg lehetne gátolni, hogy egy tünetmentes fertőzött egy másik embernek adja át a vírust, ezzel őt is megfertőzve – de amíg egy ilyen apró kellemetlenség túl nagy erőfeszítésnek bizonyul, a koronavírus valószínűleg velünk marad.


A szájmaszkok fajtái

Házi készítésű, vagy sima textilmaszk – alapvető védelmet nyújt, de csak akkor, ha naponta mossák, vasalják, és ha a kilégzéstől benedvesedett, lecserélik.
szajmaszk
Egyszer használatos orvosi maszk – jobban illeszkedik az archoz, ezért nagyobb védelmet nyújt, de maximum pár órán át ajánlatos viselni és utána el kell dobni.
FFP2 szén-dioxid
Szelep nélküli védőmaszk – nehezebb benne lélegezni, de a legjobb védelmet biztosítja viselőjének és a környezetének is.
FFP
Szelepes védőmaszk – CSAK a viselőjét védi, de a környezetét nem. Csak permetezéskor, vegyi anyagokkal végzett munka esetén ajánlott a használata.
szájmaszk szén-dioxid
Védőpajzs – ez arcnak biztosít védelmet a tüdőnek és a szemnek nem. Ajánlott hozzá a szemüveg és alatta a szájmaszk viselése is. (Ennek viseléséhez tényleg nagyon…)
Arcpajzs – az arcnak biztosít védelmet a tüdőnek nem. Ajánlott alatta a szájmaszk viselése is.

Hozzászólások

hozzászólás