A CPU pasztázása

A hővezető pasztáról

Ha vetünk egy pillantást egy processzor tetejének felületére, tökéletesen sima felületet láthatunk, épp úgy, ahogy a processzorhűtő is annak tűnhet. Ha azonban alaposabban megnézzük őket – mondjuk egy erős mikroszkóppal -, akkor egy kráterekkel tarkított tájat láthatunk. Egyszerű fémmegmunkálással nem is lehet más. Ha csak egyszerűen rátennénk a processzorra a hűtőt, akkor rengeteg pici légrés maradna a két felület között – és mivel a levegő kifejezetten rossz hővezető, a sok kis légbuborék hatása drámaian lerontaná a hőátadást a processzor és a hűtő között. Ez egyértelműen negatív hatással lenne a processzor hőmérsékletére, a teljesítményére és az élettartamára.

 

A CPU pasztázása

 

Itt jön képbe a hővezető paszta: az a feladata, hogy a kis dombokat és mélyedéseket kiegyenlítse. A processzor és a hűtő összenyomása során a paszta egyenletesen eloszlik a felületeken, és egy vékony filmréteget képez. Ez biztosítja az optimális hőátadást. A paszta általában egy keverék, ami szilikont és cink-oxidot tartalmaz, de a hővezető képesség növelhető alumínium, ezüst, réz vagy akár gyémánt hozzáadásával – ami javítja a paszta minőségét, de természetesen drágábbá is teszi. A hővezető paszta helyett alkalmazható folyékony fém is, aminek még jobb a hővezető képessége – de ez nem csak még drágább, hanem komplikált a felvitele is és nem használható alumínium felületen, így csak nagyon tapasztalt felhasználóknak ajánlott.

A hővezető paszta

A paszta első felvitelekor általában ugyanaz a kérdés merül fel: mennyit használjak? És hogy vigyem fel megfelelően? A legegyszerűbb megoldás: fogd a fecskendőt (amiben a pasztát általában árulják), nyomj egy borsó méretű pasztát a processzor közepére és helyezd rá a hűtőt. A hűtőt leszorító, egyformán meghúzott csavarok által gyakorolt nyomás egyenletesen szétoszlatja a hővezető pasztát kör alakban. Ez ugyan nem fedi le a processzorkupak teljes felületét, de több mint elég átlagos PC esetén. Ha szeretnél biztosra menni és a teljes processzorfelületet lefedni, akkor célszerű a pasztával két vékony csíkot rajzolni a processzorra X alakban, így biztosan lefedsz minden részt.

Ez az eljárás általában ahhoz vezet, hogy egy kis mennyiségű paszta kifolyik a két felület közül, de emiatt nem kell aggódni – a processzor és az alaplap biztonságban lesz, csak lesz egy kis rendetlenség. A legeslegbiztosabb mód a megfelelő pasztázásra az első módszer alkalmazása, ami után egy kis műanyag spatulával szétkenjük a pasztát a processzor felületén. (bequiet)

Hozzászólások

hozzászólás